Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Monotyp

 

STRAŠIDLA A MIMOZEMŠŤANI – technika monotypu doplněná kresbou

 

 

Výtvarná akce, na jejímž závěru děti vytvoří svoje vymyšlená strašidla, mimozemšťany či smyšlené bytosti.

Pomůcky: tempery ve velkých tubách, čtvrtky A2, čtvrtky A1 nebo balící papíry, lepidla, pastely.

Postup: Děti přeloží čtvrtku formátu A2 na polovinu. Vyberou si 3, maximálně 4 temperové barvy, jedna by mohla být i bílá (při míšení více barev by vznikla nehezká bahnitá barva). Na rozloženou čtvrtku na jednu půlku z tuby opatrně vymačkají „provázky“ barev. Čtvrtku lehce nastříkají vodou z rozprašovače, přeloží a hladí tak dlouho, až pod dlaní necítí žádné „kopečky“. Po rozložení sledujeme míchání barev, vznik nových odstínů, symetrii na obou stranách čtvrtky. Ve vzniklých tvarech pak společně hledáme obrázky, příběhy. Po zaschnutí tvar obstřihneme a nalepíme na velkou čtvrtku. Děti pak podle předchozí motivace a záměru učitele dokreslují postavy skřítků, strašidel, pohádkových postaviček, bájných bytostí, mimozemšťanů.
(autorka příspěvku Ivana Vykypělová)

 

 

HMYZÁCI Z PROVÁZKU – MIKROSVĚT, monotyp obarvených provázků

 

 

Jako motivaci můžeme použít mikrofotografie hmyzu (mnoho jich lze najít na Google).

Pomůcky: černé čtvrtky A3, stříbrná a zlatá barva (temperová nebo akrylová), středně silný přírodní provázek (mírně chlupatý není na škodu)

Postup: Nejprve si děti nabarví 5 – 6 provázků hutně zlatou nebo stříbrnou barvou (tyto barvy v otiscích vycházely nejzajímavěji), konce nechají bez barvy. Barva by neměla být příliš tuhá, ale ani moc tekutá – doporučuji vyzkoušet předem. Provázky děti rozloží na černou čtvrtku tak, aby z každé strany vykukoval aspoň jeden konec. Na provázky položí druhou čtvrtku (čtvrtky jsou dvě, nikoliv jedna přeložená na půlku, aby se dalo pracovat do čtyřech stran). Nyní je třeba vytvořit mírný tlak (knihami, telefonním seznamem, kupou desek...) a provázky pomalu vytahovat – nejlépe s pohybem, třeba přes roh stolu, aby provázek zanechal co nejefektnější cestu. Na čtvrtkách vznikne symetrický záznam cesty provázku. Přiložením a spojením obou čtvrtek (zezadu) objevíme pozoruhodné tvory připomínající mikrofotografie ze světa hmyzu. Obrázek lze citlivě dokreslit bílými pastelkami.
(autorka příspěvku Ivana Vykypělová)

scroll to top