Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Práce s papírem III

 

BENÁTSKÁ MASKA


 

Pomůcky: čtvrtky, lepidla, sešívačka, gumička, barevné papíry, papírové krajky (podložky pod dorty), látkové ústřižky (monofily, šifony...), peříčka, korálky...co dům a škola dá.

Postup: Na velkou čtvrtku (A2 nebo alespoň A3) děti obkreslí spodní část masky (použít se dá jednoduchá z obchodu). Obkreslujeme jen linii, která jde přes tváře a nos, naznačíme otvory pro oči. Horní část papíru necháme větší, aby ji děti mohly využít na případné plošnější masky. Pozor na těžké materiály, maska by pak nedržela na obličeji! Místo klasické masky na gumičce lze vytvořit i masku na tyčce, která se před obličejem přidržuje. Hotové masky s dětmi nafotíme. Fotografování se může stát výtvarnou akcí, jestliže dětem nabídneme textil k dotvoření kostýmu (staré šaty, šátky, volné kusy textilu).
(autorka příspěvku Ivana Vykypělová)

 

 

PTÁČCI - vánoční ozdoba

 

 

Pomůcky: tmavé kartony, zlaté, stříbrné a bílé gelové fixy, barevná peříčka a oboustranná lepenka.

Postup: Děti na přeložený karton obkreslí tvar ptáčka (bříško je přesně na překladu kartonu) a ptáčka vystřihnou. Obě vnější strany ozdobí ornamenty. Dovnitř vlepí barevná peříčka a obě půlky ptáčka slepit k sobě oboustrannou lepenkou.
(autorka příspěvku Ivana Vykypělová)

 

 

ANDĚL - éterická, průhledná, nehmotná bytost

 

 

Pomůcky: pauzovací papír formátu A3, efektnější je A2, tyčinkové lepidlo.

Postup: Žáci pracují s natrhanými proužky pauzovacího papíru (trhání volíme kvůli měkkosti okrajů papíru, stříhání je pro tuto činnost příliš „tvrdé“ a tvary předvídatelné). Z nich vylepíme na velký pauzovací papír postavu anděla. Děti si mohou pomoci i bílým pastelem či pastelkou, kterým si na papír, na který budou lepit, předkreslí přibližný tvar postavy bez detailů.
Hotové koláže se mohou nalepit do okna a pak sledovat proti světlu průhledy, překrývání materiálu, ztmavené vrstvené plochy apod.
(autorka příspěvku Ivana Vykypělová)

 

 

STÍNOVÉ DIVADLO


 

Odkaz na tradiční stínové divadlo najdeme na internetu.
Pomůcky: černé čtvrtky, barevné folie (dají se koupit v copy centrech cca 5 - 6 Kč na arch A4), oboustranné izolepy, lepidla, špejle, řezáky a nůžky, podložky na řezání, velké prostěradlo a silnější světelný zdroj (stavební lampu nebo alespoň dvě lampičky se silnější žárovkou)

Postup: Děti si vytvoří vlastní loutku (postavu, zvíře, objekt..). Pracují s černým papírem, který prostřihají nebo prořežou a podloží kousky barevných folií (na přilepení se hodí tenká oboustranná izolepa). Nakonec připevní špejli nebo tyčku. Za plátnem napnutým v prostoru (stačí v rozích připevněné provázky, uvázané ke skříním, veřejím, šatnovým tyčím...) je umístěn světelný zdroj. Jeho intenzitu a směr doporučuji předem vyzkoušet - na vhodném osvětlení záleží celý výsledek. Děti se nejdříve mohou za plátnem pohybovat samy – vyzkoušet si být stínovou figurou a poté zapojit své loutky. Je potřeba najít optimální vzdálenost loutky od plátna.
(autorka příspěvku Ivana Vykypělová)

 

 

LAMPION - prostorová tvorba

 

 

Pomůcky: pruhy durofolu ( lze zakoupit v prodejnách Řempo, prodává se na váhu, dá se objednat i přes internet v různých tloušťkách), odstřižky samolepicích folií, nůžky, děrovačku, bužírkový nebo jiný provázek (bužírky se prodávají v papírnictví ve velké škále barev), svíčka

Postup: Děti nejprve nastříhají pruhy průhledného materiálu (durofolu). Velikost pruhů záleží na tom, jak velké lampiony chceme vytvořit a jak velké svíčky do nich budeme vkládat. Doporučuji vyzkoušet předem. Pro čajovou svíčku je ideální rozměr pruhu cca 35 x 20 cm. Nastříhané pruhy děti polepí různými motivy ze samolepicích folií (dají se koupit v hobby marketech, v Bauhausu a podobných prodejnách, ale úplně nejlepší je zajít do jakékoliv reklamky a požádat o odstřižky, které jinak běžně vyhazují – bývají zadarmo a ve velké škále barev). Doporučuji množství zdobných prvků nepřehánět. Polepené pruhy se na obou koncích proděrují několika dírkami děrovačkou a následně sešněrují barevnou bužírkou nebo provázkem(systém, jako když šněrujeme boty).
(autorka příspěvku Ivana Vykypělová)

 

 

SVĚTELNÉ ARCHITEKTONICKÉ OBJEKTY Z PAPÍRU A BAREVNÝCH FOLIÍ


 

Pomůcky: bílé čtvrtky formátu A3 či A2, černé čtvrtky formátu A2, nůžky, řezáky, oboustrannou izolepu, barevné průhledné folie, suché pastely (a fixativ), podložky na řezání, fotoaparát, stativ (stačí i malý stolní, v nejhorším si lze zbudovat improvizovaný stativ třeba z hromádky knížek)

Postup: Do kartonů děti prořežou různé otvory (menší děti prostříhávají tak, že si postupně překládají různé části čtvrtky) a následně z prořezaných kartonů sestaví objekt. Některé otvory podloží barevnými foliemi. Na přichycení je vhodná tenká oboustranná izolepa. Do objektu je třeba vložit světelný zdroj (osvědčila se vánoční světýlka nebo malé baterky). Objekty – hru světel stínů pak pozorujeme v zatemněné místnosti. Střídáme světelné zdroje různé intenzity a barvy (vánoční světýlka).
(autorka příspěvku Ivana Vykypělová)

scroll to top