Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Nosnice, text z webových stránek 3.- 6.třída

Ročníky: 4. ročník, 5. ročník, 6. ročník

Informační text  o chovu drůbeže ve velkochovech

Zdroj: http://www.ochranazvirat.cz/275/53/cz/file/ [citováno 14. 11. 2018]

 

Náměty pro práci s textem:

  • Práce s textem metodou Volné psaní
  • Práce s textem metodou Diskuze v rolích


 

Doporučený věk 8 - 11 let
 

Text

Nosnice

 

Devět z deseti mezi 300 milióny nosnic v Evropské unii je napěchováno v drátěných klecích zvaných "bateriové". Slepice v bateriových klecích nemohou za celý život plně roztáhnout či protřepat křídla nebo si pročistit peří. Svůj asi roční život stráví vestoje na nakloněné drátěné podlážce bez jakékoli podestýlky, tedy bez možnosti hrabat, klovat, popelit se. Jejich prsty trpí chronickými poraněními, drápy jim přerůstají, kroutí se a lámou. V klecích nejsou ani hřady na noční odpočinek ani oddělená hnízda, kde by mohly v klidu snést vejce. Podle současných evropských zákonů smí být až pět slepic, každá s rozpětím křídel okolo 80 cm, natěsnáno do klece měřící pouhých 50 x 50 cm. To znamená, že na každého ptáka připadá životní prostor velikosti jedné strany telefonního seznamu. Je to podobné, jako kdybychom tři lidi odsoudili k životu v jedné telefonní budce. Nucený nedostatek pohybu vede u nosnic k extrémní křehkosti dlouhých kostí, takže když jsou nosnice nakonec vyskladňovány a převáženy na porážku, až 30% z nich při tom utrpí těžké zlomeniny.

Zdroj: http://www.ochranazvirat.cz/275/53/cz/file/ [citováno 14. 11. 2018].

 

 

Foto ekolist.cz | Zdroj ČTK
Foto ekolist.cz | Zdroj ČTK

Práce s textem metodou Volné psaní

Popis metody viz portál UBU  Učitelé – Metody a inspirace – Metody rozvíjející čtenářské dovednosti
http://www.mistoprozivot.cz/index.php?id=3661



Součástí práce s textem jsou i aktivity před čtením a po čtení podle kontextu, do kterého učitel práci s textem zařazuje.
Aktivitou před čtením může být a) brainstorming na téma Velkokapacitní chov b) evokace pomocí fotografie klasické starší vesnice s volně se pasoucími slepicemi nebo pomocí interaktivní ilustrace Vesnice kdysi a dnes na portálu UBU http://www.mistoprozivot.cz/index.php?id=3796.

Aktivitou po čtení může být a) sdílení dojmů a myšlenek b) upřesnění významu výrazu velkokapacitní chov b) hledání dalších informací o velkokapacitních chovech na stránkách www.ochranazvirat.cz d) práce s textem Povinné údaje na vejcích, viz níže a další způsoby práce.

 

Povinné údaje na vejcích:
 
(Na vejci najdete např. značení 1 CZ 1234)


První číslice označuje metodu chovu nosnic:
„1“ – vejce nosnic ve volném výběhu,
„2“ – vejce nosnic v halách (na podestýlce),
„3“ – vejce nosnic v klecích,
„0“ – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO).
Kód producenta na vejci, pomocí nějž zjistíte skutečný původ vajec:
„CZ“ – Česká republika
„SK“ – Slovensko
„LT“ – Litva
„PL“ – Polsko
​„DE“ – Německo
„NL“ – Nizozemí
„ES“ – Španělsko
Poslední čtyřčíslí:
    např. „1234“ - znamená registrační číslo hospodářství (chovu)
 
Hmotnostní skupiny vajec:
 
XL, velmi velké vejce, hmotnost nad 73 gramů
​L, velké vejce, hmotnost od 63g do 73 gramů
M, středně velké vejce, hmotnost od 53g do 63g
S, malé vejce, hmotnost méně než 53g

 

Zdroj: http://www.ceskavejce.cz/produkty/povinna-oznaceni

 

Hra v rolích

Práce s textem metodou Diskuze v rolích


Žáci zastupují poučené spotřebitele, ekology a drobné chovatele, kteří mají rádi zvířata, učitel ministryni  zemědělství. Podklady pro debatu může pedagog načerpat z článku Přechod na chov slepic bez klecí by stál až šest miliard korun, viz níže.

 

Přechod na chov slepic bez klecí by stál až šest miliard korun
Přechod na chov nosnic bez klecí by v Česku stál čtyři až šest miliard korun. Řada chovů je z šedesátých let, musely by se tak předělávat nejen technologie chovu, ale třeba i ventilace, nebo by pro zachování produkce byla nutná stavba nových budov. Většina obchodních řetězců v minulém týdnu po reportáži České televize uvedla, že plánuje prodávat po roce 2025 pouze vejce z neklecových chovů.
V České republice je 87,6 procenta nosnic v klecových chovech, v celé Evropské unii podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé 53,1 procenta nosnic. Podle Dlouhé nemají čeští drůbežáři na modernizaci dostatek peněz, náklady na výrobu jednoho vejce jsou podle ní kolem 1,6 koruny u klecového chovu, u voliér o 30 haléřů více. „Řetězce je ale vykupují s rozdílem zhruba 0,15 koruny,“ dodala předsedkyně. Prodej vajec z voliér se tak podle ní drůbežářům nevyplácí.
Pokud by řetězce skutečně odmítaly kupovat po roce 2025 vejce z klecových chovů, bude podle ní na pultech nedostatek českých vajec. Výrobci podle ní na nové systémy přejít nestihnou, už kvůli tomu, že investovali před rokem 2012 do takzvaných obohacených klecí, neobohacené menší klece byly tehdy zakázány v celé Evropské unii. Tehdy před Velikonocemi stálo kvůli nedostatku vajec jedno až šest korun.
Chovatelé nosnic byli před více než sedmi lety postaveni před rozhodnutí vybrat vhodné systémy pro chov nosnic. Vzhledem k tomu, že měli negativní zkušenost s obchodními řetězci, které jim v té době platily stejnou cenu za vejce od nosnic chovaných volně v halách jako za vejce od nosnic v klecích, vybudovali většinu chovů s obohacenými klecemi. Takže v té době vlastně řetězce určily, že u nosnic v České republiky budou převážně využívány obohacené klecové technologie,“ dodala Dlouhá.
Podle prorektorky Martiny Lichovníkové z Ústavu chovu a šlechtění zvířat agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně výrobci na jiné typy chovu plošně přejít nestihnou. Už teď podle ní mohou řetězce brát více vajec z neklecových chovů, nemají však o ně zájem, protože spotřebitelé nechtějí platit vyšší cenu. Obyvatelé evropských států, které přistoupily k zákazu chovu v klecích, jako je Německo, Belgie nebo Velká Británie, mají podle ní vysokou životní úroveň a kupní sílu. Naopak ve Španělsku, Polsku nebo na Slovensku jsou běžné klecové chovy. „Všichni mají klece, protože to vejce je levné,“ podotkla.
Spolek Obraz zveřejnil prostřednictvím reportáže České televize v minulém týdnu záběry ze čtyř klecových českých chovů, ve kterých byly slepice odrané z peří, namačkané v malých klecích a byly tam i kusy, které podmínky chovu nepřežily. Většina obchodních řetězců poté ohlásila, že většinou nejpozději do roku 2025 přestanou prodávat vejce z klecových chovů. Jde o Lidl, Globus, Kaufland, Penny Market a Billu, již dříve se k tomu zavázaly Ahold a Tesco.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/prechod-na-chov-slepic-bez-kleci-by-stal-az-6-miliard-kc/1636530

 

scroll to top