Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Žába

Když jsme se učili plavat, radili nám ti zkušenější: „Nohama dělej jako žába“. To se řekne, ale kdo dnes uvidí plavat žábu? A pak, žáby mají mezi prsty plovací blány, těm se to plave!
Skokani, ropuchy, rosničky, kuňky a blatnice, to jsou druhy, které žijí na našem území, i když některé z nich již velmi vzácně.

Všechny naše žáby potřebují k životu vodní prostředí. Na jaře se stahují do míst se stojatou vodou k tůním a rybníkům, aby se tu spářily a nakladly vajíčka. Výjimečně se některé druhy množí i ve vodních tocích. Vajíčka ukládají do rosolovitých shluků nebo dlouhých provazců. Po několika dnech se z nich vylíhnou „žabí děti“ – pulci. Ti na rozdíl od svých rodičů žijí pouze ve vodě a dýchají vodní kyslík žábrami. Některé žáby zůstávají u vody až do podzimu, většina však po nakladení vajíček odchází do okolních lesů, luk a zahrad. Za rok se pak často vracejí rozmnožovat na stejné místo.

Zatímco pulci se živí převážně rostlinnou potravou (např. řasami), jsou dospělé žáby výhradně masožravé. V jejich jídelníčku najdeme žížaly, červy, pavouky, slimáky, drobný i větší hmyz a jeho larvy, nebo dokonce drobné obratlovce. Většina žab kořist uchvacuje vymrštěním dlouhého lepkavého jazyka.
Samy se stávají snadnou kořistí čápů, ježků, užovek a mnoha dalších živočichů. Mezi jejich nepřátele patří ale především člověk, který ničí jejich přirozené prostředí i náhradní stanoviště.

Ke známým projevům žab patří i jejich koncerty – každý druh přitom vydává specifický hlas. Hlasy žab můžeme slyšet většinou na jaře v době páření. Samečci jím lákají samičky nebo obhajují svá teritoria.

Na zimu žáby vyhledávají nepromrzající úkryty: různé skalní rozsedliny, štoly, díry po hlodavcích, nebo dokonce lidská sklepení a ve strnulém stavu čekají na teplé jaro. Některé druhy přečkávají zimu i na dně potoků a říček, popř. zahrabány na dně vodních nádrží. Celé toto období získávají kyslík pouze kožním dýcháním.

scroll to top