Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Kachna divoká

Kachní pár
Kachní pár

Kachna divoká je vodní pták, k životu potřebuje stojaté vody rybníků a jezer nebo pomalu tekoucí řeky s bujnou vegetací. Často je k vidění i ve městech.

Je všežravec, na jaře tvoří její jídelníček především hmyz, slimáci i drobné rybky či žabky, v létě a na podzim zase nejrůznější semena, vodní rostliny, trávy a řasy.

Kachna má husté mastné peří, které se nenamočí, a vrstvu tuku, která ji chrání před chladem. Pro život ve vodě jsou uzpůsobeny i její nohy s plovacími blánami mezi prsty, jimiž pod vodou vesluje. Umí ale i skvěle létat.

Kačer má krásné zbarvení, samička je nenápadná, aby při sezení na vejcích splynula s okolím.

Na jaře sameček vybere místo pro hnízdo u břehů ve vysoké trávě, pak samičku opustí. Ta vytvoří z trav a svého peří hnízdo, sedí na vejcích, chrání je a po vylíhnutí vyvádí mláďata na vodu.

Některé kachny divoké od nás odlétají na jih, některé zůstávají přes zimu.
scroll to top