Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Štika obecná

Dravec je živočich, který loví jiné druhy zvířat. Mezi ptáky je známým dravcem třeba jestřáb, mezi rybami štika.

Pro lov je vybavena znamenitě. Má štíhlé tělo, ploutve umístěny tak, aby umožňovaly rychlý prudký pohyb a žíhané zbarvení ji dobře maskuje. Většinou na kořist číhá bez hnutí, dobře ukrytá mezi vodními rostlinami. Jakmile ji zaměří, uchvátí ji prudkým výpadem. Ostré, dlouhé a dozadu směřující zuby pak již oběti nedávají mnoho šancí na únik.

Nejprve se živí drobnými bezobratlými živočichy, jak roste a sílí, loví postupně živočichy větší. V jejím jídelníčku jsou především ryby, nepohrdne ale ani raky, obojživelníky, užovkami a příležitostně i drobnými do vody spadlými savci.Troufne si i na velmi velkou kořist – rybu dosahující poloviny délky jejího těla. Kořist nekouše. Štika dokáže široce rozevřít tlamu a ulovené sousto polknout celé.

Stejně jako třeba kapr i ona dýchá žábrami kyslík rozpuštěný ve vodě.

Samička klade v závislosti na své hmotnosti až statisíce jiker. Z jikry se vylíhne nejprve plůdek, který se po narození živí z vlastního žloudkového váčku. Plůdek rychle roste a záhy začíná lovit drobné bezobratlé živočichy. Štiky jsou často vysazovány rybáři do rybníků společně s kapry. Zajišťují tam jakousi zdravotní policii, poněvadž loví především slabé a nemocné živočichy.

 

scroll to top