Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Labuť

Možná vás trochu překvapí, že u nás labutě dříve nežily ve volné přírodě. Byly to okrasní ptáci chovaní v zahradách a parcích. Dnes labutích párů v Čechách a na Moravě hnízdí přibližně 650. Většina z nich zimuje v Praze na Vltavě a na dalších velkých klidných řekách a rybnících.
Labutě se živí vodními rostlinami, pro které natahují svůj dlouhý krk až 1 metr hluboko pod hladinu. Mají rády i pečivo, které dostávají od lidí, ale zdravé pro ně bohužel není. Rozhodně nesmí být čerstvé a slané, to může labutě, zrovna tak jako i jiné ptáky, přímo zahubit. 
O labutích je známo, že jsou si věrné, a pokud jeden z nich nezahyne, až na výjimky vytvářejí páry na celý život. Po námluvách samička naklade do hnízda blízko vody vajíčka. Zatímco je zahřívá, samec se pohybuje stále opodál, aby strážil její klid a bezpečí. Když se přiblíží vetřelec – člověk nebo cizí samec, stane se z labuťáka nelítostný bojovník.
Kdo četl pohádku o ošklivém káčátku, ví, že narozená labutí mláďata jsou hnědošedá. Teprve po roce se jejich peří zbarví doběla a začnou se podobat svým rodičům.  
Labutě u nás většinou zůstávají i přes zimu. Na obloze je vidíme na jaře, když táhnou do hnízdišť, míst vzdálených od lidí, kde nalézají klid a bezpečí pro založení rodiny.

scroll to top