Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Čáp

Na konci března přilétají z jižních krajů čápi. Není zatím ověřeno, jestli přinášejí děti, ale jaro přinášejí určitě.
Čáp
je pták brodivý, proto ho příroda obdařila dlouhýma nohama a dlouhým zobákem. Prochází mokřady, břehy rybníků a podmáčené louky. Loví žížaly, žáby, kobylky, ještěrky, hady i malé rybky.
Hnízdo si čápi zakládají v bezpečné výšce, nejčastěji na věžích a komínech. Staví ho z větví, trav, hadrů i starého papíru a každým dalším rokem hnízdo opravují a zvětšují. V době páření můžeme vidět a slyšet jejich rituální tance doprovázené klapáním zobáků. Samička snese 2 – 7 vajec a oběma rodičům začne neúnavná práce. Nejprve se střídají v sezení na vejcích, po narození mladých shání potravu, kterou přinášejí ještě živou do hnízda (až 1,5 kg pro jedno mládě). Po osmi týdnech učí „omladinu“ létat. Brzy  totiž budou muset podniknout velmi dlouhou, dobrodružnou i nebezpečnou cestu, protože naši zimu by nepřežili.
Na konci srpna odlétají v hejnech na jih, do teplých krajů. Samečci zůstávají na hnízdě déle, chrání ho před cizími vetřelci. Opouštějí nás jako poslední. Čeká je pouť dlouhá až 10 000 km do jižních oblastí Afriky.

scroll to top