Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Komár

Zkuste se někoho zeptat, co dělají komáři. Odpoví vám: „Pijí krev.“  Ale ne všichni.  Jenom samička nasává vzácnou tekutinu pro svá tvořící se vajíčka. Sameček nebodá. Jeho úkol je oplodnit samičku a pak brzy zahyne.

Samička své dárce krve vyhledává hlavně večer a v noci.  Uslyšíme typické bzučení, které vyluzují její rychle kmitající křídla. Zvíře i člověka bezpečně najde podle tepla, má schopnost termovize jako vojenské vrtulníky. Dobře cítí i pot, a dokonce rozpozná vydechovaný vzduch (podle množství oxidu uhličitého).

Komár potřebuje k životu vodu, neboť pouze ve vodě se vyvíjí a líhne jeho potomstvo. Nemusí to být voda čistá ani velká. Samička vajíčka naklade nejen do klidných rybníků a mokřadů, ale klidně i do vysychajících louží či sudů na dešťovou vodu. Vývin larev od vajíčka v komára je rychlý, zvláště v teplé vodě. Larvy se živí drobounkým vodním planktonem a rychle plavou – mrskají při tom celým tělem. V klidu odpočívají hned pod hladinou, protože musí dýchat vzdušný kyslík. Nasávají ho trubičkou na zadečku.

V tropických oblastech mohou komáři přenášet nebezpečné nemoci, jako např. malárii, žlutou zimnici a další. 
Lidé se od nepaměti snaží před bodavým hmyzem chránit. Ochranou mohou být moskytiéry, repelenty, které komárům nevoní (mezi přírodní patří i skořice, silice levandule a pod). V noci je přitahuje světlo, s čímž je dobré počítat.

scroll to top