Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Dub

Duby v parku Rogalin
Duby v parku Rogalin

Dub je králem mezi stromy symbol majestátu, vznešenosti, odolnosti a síly. Svůj věk měří na staletí. Mezi duby jsou i takoví velikáni, kteří pamatují mistra Jana Husa. Často i půltisíciletí starci jsou zdraví jako řípy.
Dubový kmen, to je sloup pokrytý hluboce zbrázděnou kůrou, dubové větve křivolace zprohýbaná ramena. Listy jsou vykrojeny do laloků, a kdo by ještě váhal s jeho určením, tomu pomůžeme. Znáte pohádku Jana Wericha Až opadá listí z dubu? V ní se dočtete, že dub si drží listy po celý rok. Suché opadávají až na konci zimy, když už raší na větvích nové pupeny.

Kvete nenápadně, ve věku 50 až 80 let, kdy už mnohé jiné dřeviny odumírají. Jeho plody, žaludy, dělají radost nejen dětem, ale především lesní zvěři – jelenům, srncům, divočákům a sojkám. Zajímavostí dubů a několika dalších stromů je jejich soužití s houbami.Ty obalují tenké kořínky a pomáhají stromu čerpat ze země rozpuštěné živiny. Není tedy divu, že pod duby najdeme hřiby.
Předkové dubů rostli na naší planetě již před 200 milióny lety, do dnešních dob se dochovalo přes 200 druhů. U nás se setkáme nejčastěji s dubem letním a zimním. Zimní je o něco menší než jeho letní bratr, ale i jeho 40 metrů je úctyhodná výška. Z pevného, tvrdého dubového dřeva se dělávala mlýnská kola, pražce, lodě, dodnes kvalitní a krásný dubový nábytek.

Botanické znaky (dub letní)

výška

Dub je až 35 50 m vysoký statný listnatý strom se širokou a vysokou korunou.

tvar koruny

Krásně kulovitě klenutá je koruna zejména u samostatně rostoucích jedinců. Kmen dubu letního se větví již nízko nad zemí, a proto jej často nelze pozorovat až k vrcholu na rozdíl od dubu zimního. Větve jsou velmi masivní, několikrát zakřivené nebo zkroucené.

kůra (odborně borka)

Kůra je již poměrně brzy zbrázděná. Stářím tloustne a její rozpraskanost vyniká.

listy

Listy dubu letního jsou střídavé, jednoduché, na líci matně tmavozelené, na rubu světlejší.
Mají velmi krátký řapík (do 10 mm) – na rozdíl od dubu zimního – a opadávají na podzim – také na rozdíl od dubu zimního, u kterého často opadávají suché listy až pozdě v zimě.

Čepel je v obrysu obvejčitá na špičce zaokrouhlená a na bázi zřetelně ouškatá na rozdíl od dubu zimního. Okraj čepele je tvořen 5 7 laloky po obou stranách, které nejsou však postaveny přesně proti sobě a vytváří lehce asymetrický dojem na rozdíl od dubu zimního.

květy, plody, semena

Květy vykvétají současně s rašením listů, ale až po 50. roce života. Na jednom stromě jsou nenápadné mnohokvěté, chabé převislé žlutozelené samčí jehnědy i hroznovité samičí květenství. Po opylení větrem vznikají ze samičích květů 2 – 3 cm dlouhé válcovité plody, nažky, tzv. žaludy, dlouze stopkaté, sedící v číškách. Začerstva jsou žaludy podélně tmavě proužkované.

věk

Běžně se dožívají 500 let, ale někteří jedinci i 1000 let.

 

scroll to top