Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Jeřáb

Soliterní jeřáb
Soliterní jeřáb

„Není stromu krásnějšího nad strom jeřabinový“, zpívali horalé na svazích Krkonoš. Není divu, vždyť to byl často jejich jediný ovocný strom. Jeřáb snáší i drsné poměry, proto byl horalům milý a blízký.
Jeho bobulky připomínající malá jablíčka se na konci léta vesele červenají. Škoda jen, že jsou kyselé a trpké, žádná pochoutka. Někteří ptáci jako třeba kosi, drozdi a kvíčaly jsou ovšem zcela jiného názoru a v jejich jídelníčku platí za vyhlášenou pochoutku. Botanik by nám vysvětlil, že červené plody jeřábů nejsou bobulky, nýbrž malvičky s měkkou dužinou a několika semeny.

Jeřáb je rozšířen po celé Evropě, jen na jihu je mu příliš horko. U nás vystupuje téměř až na vrcholky hor, kde je třeba být otužilý, a to on je. S odraným kmenem, odchlíplou kůrou, proschlými větvemi, obalený lišejníkem – drží a vydrží. Nejskromnější a nejpřizpůsobivější z našich stromů.
V roce 1855 byl na Moravě objeven jeřáb se sladkými malvičkami, chutný a navíc zdravý. Hojnost vitamínu C v jeho plodech se prý vyrovná citrónu.

I jeho tvrdé a ohebné dřevo s krásným vzorem má využití v houslařství a šperkařství, a tak můžeme bez rozpaků říci:
jeřáb – užitečný strom.

Botanické znaky (jeřáb ptačí)

výška

Jeřáb dosahuje výšky nejvíce 15 m.

tvar koruny

Je to listnatý strom s řídkou kulovitou korunou. Kmen je až do horní části koruny jasně patrný.

kůra (odborně borka)

Kůra je u mladších stromů šedostříbřitá, později matně šedá, jemně trhlinatá.

listy

Listy jsou na větvích rozloženy střídavě. Každý je složen z lichého počtu lístků (9 – 17), které jsou zubaté, přibližně 6 × 2 cm velké. Po vyrašení jsou stříbřitě chlupaté, ale po rozvinutí chloupky mizí. Pokud je rozemnete, voní jasně
po marcipánu.

květy, plody, semena

Kvete v červnu až červenci. Květy jsou oboupohlavné, asi 1 cm široké a jsou složeny z pěti bílých korunních lístků. Jednotlivé květy vytvářejí bohatá květenství (vrcholíky). Vůni, kterou láká jeřáb hmyz k opylení, označují lidé jako nepříjemně páchnoucí.

Plodem jsou 7 až 10 mm velké malvičky označované jako jeřabinky či ptačí jablíčka. Zprvu jsou žluté, později nachově červené. Na stromech zůstávají dlouho do zimy. Slouží jako potrava ptáků (kos, drozd), kteří pilně ozobávají jejich plody
a starají se tak o rozšíření semen.

věk

až 150 let

scroll to top