Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Akát

Akát v parku
Akát v parku

Akát, celým názvem trnovník akát, pochází ze Severní Ameriky. Na suchých píscích, kamenitých sutích a vyprahlých stráních roste a roste, všude je ho plno. Rychle se přizpůsobí, vyhřívá se na žhavém slunci a žije vesele. Má totiž velmi rozvětvené kořeny, které v půdě vždycky něco seženou. Jen vlhko nemá rád, a stín. Má takovou životní energii, že ho nelze ani vyplenit. Do zahrádky si ho nesázejte.
Na rozkvetlém akátu je živo do večera. Hmyz se štědrému stromu odměňuje za sladký nektar opylováním. Z opylených květů na podzim dozrají lusky, které vytrvají na stromě až do jara. Zatímco ostatní stromy jsou brzy po zimě plné života, akát ještě spí. Nepospíchá. Což kdyby ještě přišly mrazy? Má hebounké listy, snadno by zkřehly. Jsou tak jemné a lehké, že je na podzim vítr zavěje daleko od stromu. A to je chyba. Zem pod sebou vyčerpal a skoro nic jí nevrací. Pod akátem se nedaří bylinkám, zem tu bývá holá a vyschlá.
Jeho dlouhé ostré a tvrdé trny brání strom před lecjakými nevítanými vetřelci, kteří by si chtěli pochutnat na jeho pupenech nebo kůře. Šťáva akátů je příjemně sladká a láká i svou vůní.
Však v červnu, kdy stromy kvetou, mají včelky napilno.

Botanické znaky

výška

Akát je rychle rostoucí, až 25 m vysoký listnáč.

tvar koruny

Korunu má otevřenou a řídkou.

Jeho kmen je často pokřivený, krátký a většinou není patrný
do horní části koruny. Nízko nad zemí se rozděluje do několika přibližně stejně silných větví, kterých není mnoho.

kůra (odborně borka)

Kůra je hladká jen na nejmladších větvích. Brzy se i na nich hluboce rozbrázdí. Vypadá to pak, jako by kmen a větve byly omotány tlustými stočenými provazci.

listy

Akát se olisťuje poměrně pozdě na jaře. Listy vyrůstají
na větvích střídavě. Jsou asi 15 20 cm dlouhé a tvoří je
11 15 třícentimetrových lístků. Mají oválný tvar a jsou celokrajné. Lístky jsou velmi tenké, od jara do podzimu světle zelené. Na podzim se zbarví do šedozelena nebo zežloutnou. Opadávají později než u jiných listnáčů, ale po opadu se rychle rozloží.

U každého listu je pár tenkých, ostrých trnů, dlouhých asi
1 1,5 cm.

květy, plody, semena

Květy jsou seskupeny do 10 25 cm dlouhých
převislých hroznů. Jednotlivé květy jsou 2 cm velké, bílé,
s charakteristickou motýlokvětou korunou, jakou má například hrách, vojtěška či jetel. Velice intenzivně vonní a jsou bohaté na nektar, kterým lákají hmyz k opylení.

Plodem jsou ploché hnědé převislé kožovité lusky (5 11 cm dlouhé). Zralá tmavohnědá ledvinovitá semena vypadnou a otevřené lusky zůstávají na stromech.


scroll to top