Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Topol

Topoly u Nečíně
Topoly u Nečíně

Jacob, holandský rolník, přeběhl můstek u svého stavení, zvesela pospíchá a pohvizduje si. Kam má tak naspěch? Jde vysadit topol. Narodila se mu holčička a v Holandsku se ještě drží starý zvyk po narození děvčátka vysadit topol.

Topoly jsou krásné stromy! Vysoké, štíhlé, zjara jemně zelené, na podzim žluté a v zimě zkřehlé, vrhající dlouhé stíny na zavátá pole. Volně v krajině je spatříme zřídka, častěji jsou vidět v řadách podél cest, silnic, polí a hřišť. Jedná se o vyšlechtěnou odrůdu topolu černého.

U nás jsou hosty, jejich domovinou je daleký Afghanistan. Do Evropy se rozšířily za napoleonských válek, kdy se vysazovaly jako ukazatele cest. Poněvadž mají neobyčejně mohutnou kořenovou soustavu, mohou rychle růst.

Topolům se nedaří na chudých a suchých půdách, ale na příliš vlhkých živoří také. Jak praví staré české přísloví - všeho moc škodí.

Pro měkkost a krásnou světlou barvu je topolové dřevo žádané mezi truhláři, řezbáři a staviteli varhan.

Botanické znaky (topol černý)

výška

až 40 m

tvar koruny

Koruna je široká, někdy i širší než vyšší, je volná a bohatě větvená. U vyšlechtěných typů je štíhlá, kuželovitá.

kůra (odborně borka)

Hladká a světle šedá kůra se brzy mění na hluboko zbrázděnou a černou (odtud jméno).

listy

Topolové listy jsou na větvích postaveny střídavě. Řapík je dlouhý 2 - 6 cm, trojúhelníkovitá čepel se špičkou má 5 – 10 cm, na okraji je pilovitá, na líci tmavě zelená a na rubu světle zelená. Listy nemají chlupy, jsou lysé.

květy, plody, semena

Ještě před rašením listů (březen, duben) se objevují na topolech jehnědy složené z nenápadných květů, a to buď tlusté načervenalé samčí nebo tenké žlutozelené samičí, obojí mohou být až 9 cm dlouhé.

Neobyčejně malá semena jsou porostlá hustými bílými chlupy a jsou ukryta v drobných tobolkách, které vítr snado roznese po širokém okolí.

věk

až 150 let

scroll to top