Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Vrbová cesta - Den Země


 24. dubna 2009 jsme pořádali s žáky 2. a 3. třídy Den Země. Naším úkolem bylo pomoci životnímu prostředí v okolí naší nečínské školy, proto jsme zvolili vrbovou cestu. Děti nabízely různá řešení, co udělat s pořezaným dřevem podél cesty, kam s ním: spálit ho na místě, spálit ho na čarodějnicích, odvést do školy panu školníkovi, dát zpracované dřevo starému člověku, kterému přinese užitek, ... Nápadů byla spousta. 

   Mile nás potěšilo, že při práci s pilkami, nůžkami i hráběmi nadšení neopadlo. Děti čistily cestu od větví, řezaly, hrabaly, sbíraly,… Zpracované dřevo bylo předáno staré paní z Nečíně jako topivo.
   Pro zpestření jsme se rozhodli naučit děti také pracovat s novými fotoaparáty a umožnit jim tak i jiný pohled na svět. Děti s chutí plnily  úkoly na třech stanovištích: 1. Cesta, 2. Černá skládka, 3. Zpracování dřeva. Spolupracovaly ve dvojicích, hledaly vhodné objekty a podařilo se jim zachytit zajímavé momentky.
 
   Protože jsme se chtěli k vrbové cestě ještě vrátit později ve škole i v jiných předmětech, dostaly děti na závěr za úkol napsat každý samostatně slova, která se mu vybaví při vzpomínce na dnešní den.
 
Angelika Rottová  Dáša Gregorová  ZŠ Nečín
 
Téma Vrbová cesta - Den Země nezkrácená verze) je uloženo v sekci Dětský portál - Příroda - Cesta - Proud.

 

Český jazyk

Pětilístek

Na základě klíčových slov, které děti napsaly v přírodě na závěr Dne Země, vytvářely později ve třídě pětilístky. Pracovaly ve skupinách, vedly diskuze o vhodnosti každého slova a využívaly svých lístečků se slovy, kde převládala podstatná jména např. uklízení, fotografování, uklízení, skládka, stromy, oheň, zábava, ...ale objevila se i slovesa např. sbirali, pilovali, hrabali, stříhali, opékali,...

scroll to top