Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Letní cesta k přehradě


Jakožto "staří cestovatelé" jsme se opět s 1. třídou vydali na naši starou známou cestu k přehradě.

Tentokrát jsme se zaměřili na vyhledávání a pozorování  živočichů a také jsme trochu navázali na téma jarní cesty, tj. poslouchání  zvuků, které bylo možno na cestě uslyšet. Navíc jsme "naši" cestu protáhli o úzkou pěšinku, která na cestu navazuje a jenž vede podle vody až k přehradě.

Vybaveni jsme byli psacími potřebami, deskami na VV, čtvrtkami a fotoaparáty.

Petr Fejt, ZŠ Kamýk nad Vltavou

čtení

Předvídání


Krátké vycházce předcházela příprava, při které měly děti za úkol odhadnout, jaké živočichy  na "letní cestě" k přehradě uvidí. Padaly různé návrhy - od malého mravenečka přes motýly a hlemýždě až po větší zvířata. Ty druhy, o kterých si děti myslely, že na cestě uvidí, jsme si ukázali v encyklopediích a pověděli si o nich informace i zajímovosti z jejich života.

Kromě živočichů předvídaly děti (stejně jako při jarní  cestě) i zvuky, které při vycházce uslyší: ptáky, auta, psy.

Skutečnost byla bohatější a berevnější než  předpověď, vnímavost dětí  otevřenější. Závěrečný úkol, který děti na konci cesty čekal - sestavit dvě myšlenkové mapy na téma Zvuky a Živočichové na letní cestě k přehradě tím pádem nebyl úkolem těžkým.

 

 

tělesná výchova, český jazyk

Živočichové a zvuky

Které předpovědi vycházka potvrdila? Ze živočichů děti správně předpověděly hlemýždě, motýly, mravence a slunéčka, nejvíce je překvapila larva slunéčka sedmitečného.

U zvuků předpovídaly ponejvíce ty, které zaznamenaly při jarní vycházce. Nové pro ně byly ty, které vydává řeka, vítr, lidské nohy, siréna a cvrček.

páskovka
páskovka
modrásek
modrásek
kobylka
kobylka
okáč
okáč
český jazyk

Živočichové a zvuky II

 

larva slunéčka
larva slunéčka
polámál se mraveneček...
polámál se mraveneček...
tesařík
tesařík
slunéčko sedmitečné
slunéčko sedmitečné
scroll to top