Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Práce s textilním materiálem

 

TEXTILNÍ DÍLNA V PŘÍRODĚ - malba na textil 

 

 

Pomůcky. šablony (samolepky nebo samolepící tapety), tužší houbička na tupování, plochý štětec, umělohmotná tapeta, barvy na textil
Postup: Po malé vycházce a zakreslení rostlinných motivů si vyrobíme šablony - zjednodušené rostliny, květy, listy... Šablony pečlivě nalepíme a přes ně tupujeme textilní barvu. Velmi záleží na zajímavé kompozici a výrazných tvarech. Pokud lepíme šablony důsleně a používáme přiměřené množství barvy, bude okraj motivu perfektně ostrý. Do oděvu vkládáme tvrdou savou podložku.
(autorka příspěvku Zuzana Hutňanová)

 

 

ODĚVNÍ NÁVRHY – práce s textilem

 

 

Pomůcky: černé šaty jednoduchého střihu, stříbrná samolepka, nůžky

Postup: Práce ve skupince je zábavná, musíme se však umět domluvit a dobře rozdělit kompetence. Pro kreativní oděvní návrhářství je výhodná trojice: jeden poslouží jako model, dva výtvarníci navrhnou a zrealizují své představy. Respektují výtvarné možnosti zadaného materiálu a také – a to především – osobnost modelky. Důležitá je fotodokumentace (průběh práce i její výsledek), protože samolepky se pak jednoduše sloupnou...
(autorka příspěvku Zuzana Hutňanová)

 

 

MOUCHY - šitý textil

 

 

Pomůcky: různé zbytky textilu, igelit, vata, drátky, knoflíky, korálky, provázky, nitě a jehly

Pracovní postup: Z textilu vystříháme tvary tělíček, hlavohrudí brouků, sešijeme a vycpeme vatou. Na spodní stranu tělíček přišijeme tři páry drátěných nožiček ozdobených korálky, namotaným provázkem… Na hlavičky přišijeme knoflíky očí, drátěná tykadla, přidáme drátěná křídla potažená igelitem.
(autorka příspěvku Zdena Hrdinová)

 

 

TRAVINY - UBRUS


 

Inspirováno křehkostí travin, která se dá obtížně napodobit – snad proto jsme trávu přímo rozhodili na látku a jemně nad ní rozprášili Savo na textil. Vznikl tak konkrétní, přímý záznam skutečnosti, který se dá výtvarně dále použít.
(autorka příspěvku Zuzana Hutňanová)

scroll to top