Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Netradiční kombinované techniky II

 

TRPASLÍCI PŘI PRÁCI - Barevný monotyp + kresba tuší


 

Pomůcky: temperové barvy, sklo, houbička, čtvrtky, černé tuše, špejle

Postup: Na sklo se nanesou temperové barvy a houbičkou se rozetřou, případně tupováním roznesou po ploše skla. Papír se položí na sko a jemně uhladí. Poté se opatrně sundá a nechá zaschnout. Monotyp nabízí víceméně náhodně vytvořenou barevnou plochu, která se dá dále dotvářet. V našem případě děti v barevných obrazcích hledaly místa, kde by mohli pracovat či bydlet malí skřítci trpaslíci, a také je tam dokreslovaly.
(autorka příspěvku Jana Dvořáková)

 

 

RYBNÍČEK PRO ŽABIČKU - Malba temperou na barevný podklad + kresba černou tuší na průhlednou folii


 

Pomůcky: průhledné folie formátu A4, černé tuše, barevné kartony formátu A4, temperové barvy

Postup: Obrázek se skládá ze dvou vrstev, které jsou položené na sobě a dohromady tvoří ucelené dílko. Nejprve si děti na tvrdé průhledné folii nakreslí tuší (špejlí) rybníček. Kolem rybníčku kameny, aby voda "nevytekla",a jednu nebo dvě žabičky. Pozor, aby si děti při práci nerozmazaly tuš na obrázku.
Druhým krokem je malba temperou na barevné papíry. Děti malují to, co by žabičce udělalo radost v rybníčku: leknín, na který si může vyskočit, rybičky apod. Po zaschnutí se oba obrázky položí na sebe a slepí průhlednou lepící páskou.
(autorka příspěvku Jana Dvořáková)

 

 

ZVÍŘÁTKA V LESE - Kresba tuší na barevný papír + kresba zmizíkem do inkoustového podkladu


 

Pomůcky: Inkoustem natřené kladívkové čtvrtky (lze zakoupit různé barvy inkoustů, v našem případě je to namíchaná modrozelená (u menších dětí by tuto práci asi měl udělat dospělý, starší děti by ji mohly zvládnout samy), dále jsou třeba zmizíky, kousky barevných papírů, černé tuše, špejle, nůžky, lepidla.

Postup: Děti nejprve na barevné papíry nakreslí různá zvířátka, která mohou bydlet v lese: lišku, zajíce, veverku, jezevce apod. Obrázky dají uschnout a dají se do "kouzlení" lesa. Ten se jim pomocí zmizíku jako zázrakem začne objevovat pod rukama. Mohou tam být stromy, houby, kapradí apod. Pokud zvířátka uschla, děti je vystřihnou a nalepí "do lesa".
(autorka příspěvku Jana Dvořáková)

 

 

JEZEVEC V NOŘE - Kresba tuší + kresba suchým pastelem na barevný podklad


 

Pomůcky: hnědé kartony, černé tuše, žluté a oranžové suché křídy, kousky bílých čtvrtek, vatové tampony

Postup: Děti na hnědý karton v obrysech nakreslí nory pro jezevce – chodby, propojené jeskyně apod. Pracují s černou tuší a špejlí. Dají obrázky schnout a kreslí opět černou tuší jezevce na malé bílé čtvrtky – tátu jezevce, mámu jezevčici, malá jezevčátka. Po skončení dají zvířátka opět schnout a pokračují v dokončení hnědého obrázku . Aby se jezevcům v norách dobře spalo, vystelou jim děti pelíšky slámou. Místo slámy použijí žlutý a oranžový suchý pastel. Nejprve jím kreslí do zákoutí nor, poté jej mohou vatovým tamponem zatřít do ztracena. Zbývá vystřihnout jezevce a nalepit je do pelíšků.
(autorka příspěvku Jana Dvořáková)

 

 

BABA ZIMNICE - Malba bílou a modrou temperou na barevný podklad + tisk filcovými kolečky


 

Pomůcky: modré kartony, bílá a modrá tempera, vystřižená kolečka z filcu, houbičky nebo vyřezaná z brambory

Postup: Děti nejprve namalují bílou a modrou temperou hlavní obrázek (zde babu Zimnici) a pak pomocí filcových (nebo jiných) koleček, které namáčejí do bílé barvy, natisknou sníh.
(autorka příspěvku Jana Dvořáková)

 

 

JEŽCI V LISTÍ - Obtiskávání listů + vytrhávání a lepení papírů + kresba černou tuší


 

Pomůcky: průhledné folie formátu A4, černé tuše, barevné kartony formátu A4, temperové barvy, listy, temperové barvy, štětce, kartony, béžové papíry (např. krabice) lepidla, černé tuše, špejle

Postup: Děti natřou listy z rubové strany temperovými barvami a obtisknou na papír. Vytvoří tak podklad - napadané listí na zemi. Po zaschnutí vytrhávájí z béžových papírů ježky a lepí mezi natiskané listy. Černou tuší ježkům dokreslí bodliny, oči, čumáček apod.
(autorka příspěvku Jana Dvořáková)

scroll to top