Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Facilitátor


Facilitátor je pracovník, který pomáhá skupině lidí při jednání, na kterém má dojít
a) k řešení problému,
b) k získání návrhů na řešení,
c) k vytvoření plánu, strategie,
d) k vyhotovení analýzy určité situace.

Není to odborník na probírané téma, je to odborník především na skupinovou práci s lidmi, na efektivní komunikaci. Facilitátor vede jednání skupiny k vytyčenému cíli. Jeho úkolem je také zabránit situacím, při kterých by v důsledku protichůdných názorů a návrhů účastníků mohlo dojít k vyhrocení jednání v hádku, případně jinou nežádoucí formu komunikace.

Facilitace je nový obor, u nás se začal více využívat až kolem roku 2000.

Jak probíhá setkání skupiny vedené facilitátorem?

  • Po přivítání  facilitátor určí pravidla, kterými se bude skupina po dobu jednání řídit.  Může vyzvat účastníky, aby si pravidla stanovili sami, a vede je při tom.
  • Poté může následovat tzv. ledolamka, kdy se o sobě účastníci setkání dozví několik informací souvisejících s tématem jednání.
  • Další práce je závislá na obsahu jednání, k čemu má skupina dospět. Pokud je cílem získat co nejvíce námětů na řešení nějaké záležitosti nebo vybrat jedno řešení, pak facilitátor pracuje s přítomnými metodou zvanou brainstorming nebo brainwriting. Je to způsob práce, při kterém se zaznamenávají náměty a nápady všech účastníků, aniž by se hodnotila jejich realizovatelnost, originalita atd. V této fázi je množství nápadů podstatnější než jejich kvalita. Úkolem facilitátora je v této fázi jednání docílit toho, aby se zapojili pokud možno všichni členové skupiny.
  • V další etapě práce se skupinou je třeba vzniklé náměty roztřídit. Facilitátor společně s účastníky setkání stanoví kritéria, podle kterých skupina náměty třídí.
  • Při jednáních, kdy je třeba vybrat jedno řešení nebo omezený počet návrhů, pokračuje facilitátor v práci se skupinou tak, aby všichni účastníci označili (značkou, samo-lepkou atd.) ty návrhy, které pro řešení preferují.
  • V průběhu práce může facilitátor vložit řízenou diskusi nad navrženými náměty.
  • Závěr tvoří shrnutí, popř. představení vybraného návrhu (návrhů).

Facilitace se u nás zatím ponejvíce využívá při tvorbě plánů rozvoje měst a obcí, kterých se účastní zastupitelé, odborná veřejnost a občané a při jednáních, na kterých se řeší konkrétní problém (např. umístění dětského hřiště), rovněž za spoluúčasti občanů. 

autorka: Anežka Botlíková

scroll to top