Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Mlynářství

 

Jsou mlynáři chlapi, chlapi,
když jim mlejny klapy, klapy.
Jsou mlynáři chlapi, chlapi,
když jim mlejny jdou.

Mlynář byl někdo! Byl ctěný a vážený.
Drcení obilí na mouku prováděli lidé odpradávna. Nejprve ručně, později ve mlýnech. První mlýny se uváděly do pohybu tažnou silou zvířat, později se objevily mlýny vodní a větrné.

Vodní mlýny u nás klapaly už ve středověku a mnohé stojí dodnes. Jak úžasný stroj mlýn je, o tom svědčí malé srovnání. Ručně namlel člověk za jeden den asi 20 kg mouky. Za stejnou dobu zpracoval malý mlýn 20 metrických centů mouky (přibližně 40 pytlů ).
Nejmenší je mlýn nebeský – takový, který je odkázán na nebeskou vodu – déšť. Mele jen když zaprší. Posmešně se mu říkalo krcálek. Drnčáky byly větší mlýny na svrchní vodu z lučních nebo lesních pramenů, které vytékaly zpod drnu, a pak tu máme známé podrybní nebo poříční mlýny, kde pohyb kola obstarává proud vody.

Základem každého mlýna jsou mlýnské kameny neboli žernovy. Jeden kámen je upevněný napevno, druhý volně. Mezi nimi se zrna obilí drtí na mouku. Mlýnské kameny se musely čas od času „naostřit“ zvláštním nástrojem, tzv. oškrtem. Čerstvě naostřený kámen mlel dobře, ale den ostření mlynáři pečlivě tajili. Z čerstvě „broušeného“ kamene se totiž do mouky dostávala zrnka písku a takovou mouku by pak nikdo nechtěl.

Mlynář musel umět víc nežli jen obilí mlíti. Musel umět mlýn postavit a nastrojit, vodu zregulovat, práci ve mlýně zorganizovat, obilí prodat. Ve mlýně panoval pořádek a pevný řád. Mlynáři se říkalo pan otec a co řekl, to platilo. Jeho zástupcem byl starší zkušený tovaryš – stárek, ten měl pod sebou mladší tovaryše – mládky a těm nejspodnějším, co podřadné práce včetně zametání mlýnice vykonávali, se říkalo prášci.

Ze mlýna je i známé české rčení – mít něco za lubem (mít nějaký tajný záměr, vědět něco navíc). Dřevěnému obložení mlýnských strojů se říkalo luby. Za luby napadala při mletí mouka. S tímhle úbytkem každý sedlák počítal. A mlynář? Když luby sejmul a soustrojí vymetl, měl mouku navíc. Tu, co byla za lubem.

scroll to top