Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Práce s papírem IV

 

PAPÍROVÁ VITRÁŽ



Potřeby: papír, nůžky, lepidlo na papír, kolíčky (prádelní)

Postup: Nastříháme papírové proužky o šířce 2,5 cm. Z proužků vytvoříme základní tvar (kromě kapek to mohou být kolečka, čtverce či spirály, není však vhodné kombinovat více tvarů dohromady). Kapky potom sestavujeme do složitějších tvarů a slepujeme. Než lepidlo zatuhne, můžeme spoje zpevnit kolíčky.
(autorka příspěvku Helena Antošová)

 

 

FROTÁŽ


 

Pomůcky: papíry – základní (jakýkoliv reliéf) – čtvrtka nebo jiný silný papír, a slabý, na kterém bude frotáž efektivní, nůžky, tuha nebo uhel

Postup: Na základní papír si předkreslíme obrysy. Začneme postupně vytrhávat tam, kde chceme „chlupatý“ okraj, a vystřihovat, kde potřebujeme ostrý okraj (oči, čumák). Kousky nalepíme. Když lepidlo zatuhne, překryjeme reliéf tenkým papírem a plochou stranou tuhy přejíždíme po papíře a hrany reliéfu nám z papíru „vystoupí“.
(autorka příspěvku Helena Antošová)

 

 

ŠATY Z PAPÍRU


 

Pomůcky: papíry různých druhů (nový papír, recyklovaný papír, čtvrtka, karton, piják, průsvitka, krepový papír, papírový ručník, toaletní papír atd.), důležité je, aby byly bez obrázků a pokud možno v přírodních barvách, nůžky, lepidlo na papír

Postup: Nakreslíme si obrys postavy, kterou budeme potom „oblékat“. Z papíru vystříháme, vytrháme, namačkáme součásti oděvu a přilepíme.
(autorka příspěvku Helena Antošová)

scroll to top