Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Proč válka?

Ivan Bauer

 

Válek bylo mnoho, ale nikdy předtím se do boje nezapojilo tolik států. Nikdy předtím se neválčilo zároveň na mořích i v pouštích, na polích i ve městech, vysoko v horách i hluboko pod zemí. Proč tolik urputnosti?

Jako tři pevné sloupy stály tu tři říše: Rakousko-Uhersko, Osmanská říše a Rusko. Ve všech těchto zemích žili příslušníci národů, kteří se chtěli osamostatnit. V Rakousku-Uhersku například Češi. A máme tu první důvod války – snahu po osvobození malých národů.

Další ožehavou věcí byly kolonie (cizí území). Taková kolonie se velké mocnosti hodí – najde v ní přírodní a nerostné bohatství i levnou pracovní sílu. Jenže kolonie už byly rozebrané, a ještě ke všemu ne zrovna spravedlivě. Angličané a Francouzi měli hodně, Němci málo. A máme tu druhý důvod války.

V Evropě vznikla dvě uskupení států: Dohoda (Velká Británie, Francie, Rusko) a Trojspolek (Německo, Rakousko-Uhersko a Itálie). A tyhle dva bloky se ve válce utkaly. K nim se postupně přidávaly další země. Každá měla své zájmy a cíle, každá chtěla z války něco získat. Nakonec válčilo téměř čtyřicet států. Tak obrovský konflikt svět do té doby nepoznal.


scroll to top