Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Původ názvu obce Dublovice

 

Dublovice patří mezi ta místní jména, která se během staletí velmi výrazně proměnila, a jejich původ se tak zcela zastřel. Jméno vsi, poprvé doložené k roku 1227, znělo původně Dúdlebci. Postupně se měnilo na Dúdlebice, Dúdlevice, Dúblevice. Podoba jména často kolísala, až v 16. století se jméno ustálilo ve tvaru Dublovice. Změna zakončení jména byla analogická, zapůsobil tu vliv jmen blízkých obcí zakončených na -ovice, např. Kňovice nebo Nalžovice.

Původní jméno Dúdlebci je odvozeno od kmenu Dúdlebů, který sídlil v raném středověku v jižních Čechách, ale i jinde na slovanském území. O tomto kmeni toho bohužel mnoho nevíme, není ani jisté, zda šlo o slovanský kmen. Není proto divu, že i původ jeho jména je nejistý. Jméno bylo vykládáno ze západogermánštiny a byl mu přisuzován význam ‚zbylý lid nebo kmen‘, případně ‚zděděné území‘. Podle jiného výkladu, založenému tentokrát na starobylých slovanských výrazech, mělo jméno význam ‚tenký, hubený jako píšťala‘.

Jméno kmene Dúdlebů se u nás zachovalo v několika místních jménech. Nejstarší z nich je název pomezního hradiště slavníkovského panství Dúdleby jižně od Českých Budějovic. Pod hradištěm, doloženým již k roku 981, se dodnes nachází obec Doudleby. Ve východních Čechách, jižně od Rychnova nad Kněžnou, se pak nachází obec Doudleby nad Orlicí. Založena byla patrně již v 10. století, kdy sem Přemyslovci při obsazení jižních Čech přivedli část jihočeského kmen Dúdlebů, první zmínka o ní pochází však až z roku 1259.

Vraťme se ale na Sedlčansko. Najdeme zde totiž ještě dvě vsi, která jméno Dublovice nápadně připomínají, a to Doublovičky a Dubliny. Jméno Doublovičky, patřící části obce Jesenice, vzniklo jako zdrobnělina jména Dublovice. Na rozdíl od jména Dublovice se však v této zdrobnělině uchovala původní délka první slabiky. Jak jsme totiž viděli, jméno Dublovice znělo původně Dúdlebce. Kromě řady dalších změn došlo v tomto jménu i ke zkrácení -ú- v první slabice na -u-. Ve jménu Doublovičky dlouhé -ú- zůstalo, jen se zcela pravidelně změnilo na -ou- (podobně jako slovo mouka znělo ve staré češtině múka).

Naopak jméno Dubliny, které patří části obce Radíč, se jménem blízkých Dublovic pravděpodobně nemá přímou souvislost. Původně se totiž tato osada zřejmě nazývala Dubiny. Jméno tedy označovalo místo s dubovým porostem. Je však pravděpodobné, že vkladné -l- se do jména dostalo právě pod vlivem jména blízké obce Dublovice.

 

Pavel Štěpán

scroll to top