Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Maminka


 

 

Téma maminka je pro mne jedno z nejmilejších témat. Vyjadřovat lásku, něhu, vděk, pro většinu z nás, tomu nejbližšímu člověku v našem životě. Nejlepší čas je samozřejmě před Dnem matek kolem 10. května, svátek je totiž pohyblivý, jak asi víte.

 

 

 

Diana Pinkasová, výtvarnice, učitelka ZUŠ Sedlčany

PERFOROVANÉ KARTY a VYŠÍVANÉ ČTVERCE

Potřeby k dílně: perforované karty, kartonové čtverce, zbytky vln, nůžky, plastové jehly, pastelky

 

Jako obvykle jsme začali šitím karet, popis najdete v Základech techniky šití, kde také najdete popis dalšího kroku kreslení-vyšívání jehlou na papírové čtverce. Téma jsme si zvolili portrét maminky.

 

 

SRDÍČKO

Potřeby k dílně: režná látka IKEA –Bomull http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/51725112/ ( cenově výhodné); textilní fixy, nůžky, jehla, nit, duté vlákno https://www.brotex.cz/p/2821/dute-vlakno-striz-1000g

 

Jak mamince nebo nejbližšímu člověku vyjádříme, že ho máme moc rádi? Všichni jsme se shodli, že vyrobíme srdíčko. Připravila jsem pro děti přeložený,dvojitý čtverec 12x12cm, děti si ho pokreslily každý podle sebe. Opět doporučuji upozornit na co největší velikost. Otočili jsme srdíčko kresbou dovnitř, naznačili místo na otočení a vycpání a srdíčko našpendlili. Špendlení ale není nutné, s dětmi fungují oba způsoby při šití jednoduchých tvarů. Po ušití jsme opět srdíčko otočili, vycpali dutým vláknem a zašili otvor.

 

 

 

TAŠTIČKY

 

Potřeby k dílně: režná látka IKEA –Bomull http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/51725112/ ( cenově výhodné); textilní fixy, nůžky, jehla, nit

 

Pro maminky jsme už měli hotové portréty, srdíčko, a tak nás napadlo, co takhle udělat taštičky na tyto drobnosti. Opět jsem dětem připravila čtverce plátna tentokrát 18x15cm. Okraje jsem připravila zažehlením, zahnutého okraje, aby okraj taštičky byl pečlivě začištěný. Děti postupovaly stejně jako u srdíček. Děti pokreslily obě strany taštičky podle vlastní fantazie. Taštičky otočily dovnitř kresbou a začaly šít, co nejmenšími stehy. V této chvíli jsem si vzala taštičky domů, dětem jsem boční švy taštičky prošila radši ještě jednou na stroji a přišila ouška taštičky. Chtěla jsem zabránit neúspěchu, kdy by děti odradilo, rozpárání některého ze švů. Někdy volím tuto cestu pomoci, abych zabránila zklamání dítěte. Ouška tašky by děti těžko ušily, díky síle látek. Ale mohla jsem zvolit našití koupeného tkalounu, což by děti zvládly.

 

 

OZDOBA PRO MAMINKU

Potřeby k dílně: zbytky barevných vzorovaných látek, střih kruhu, nit, jehla, nůžky, knoflík s dvěma dírkami, tavná pistole, sponka nebo zavírací špendlík

Termín svátku matek se blížil a protože každá maminka chce být hezká a ráda se zdobí, jako poslední výrobek jsem vybrala látkovou kytičku. Může sloužit jako ozdobný špendlík nebo ozdoba na sponku.

 

Dětem jsem připravila kolečka o průměru 15cm z vzorovaných látek. Děti obšily kolečko dvojitou nití po celém obvodu. Poté se kolečko stáhne ušitím do středu a z kolečka zdvojením vznikne kytička. Střed několikrát zašijeme zbylou nití, odstřihneme a na neúhledný střed přišijeme knoflík, který si děti vyberou. Doporučuji knoflík s dvěma dírkami. Kytičky pak samy přidělejte tavnou pistolí k sponce nebo zavíracímu špendlíku. Dětem přibyl další dáreček do jejich taštičky pro maminku. S čistým svědomím můžu potvrdit, že si děti projekt o mamince užily.

 

 

scroll to top