Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Populárně naučná literatura


Literatura 1.-2. třída

BULA, Oksana. Jedlička se narodila. Překlad Rita Lyons Kindlerová. První vydání. Brno: Host, 2019. 37 nečíslovaných stran. ISBN 978-80-7577-979-3.

Zimní příběh o narození vánoční jedličky. Všechny stromy se rodí v létě. Včetně jedliček. O to, aby jejich malinké semenáčky do zimy pořádně povyrostly a zesílily, se stará tukoň Jedlička. Musí stromečky uvázat, aby se nelámaly, chránit je před nečasem i mlsnými lesními zvířaty a občas jim přečíst nějakou pohádku. Jedna jedlička se ale vždycky narodí až v zimě a nikdy se neví, na kterém místě v lese se objeví. Najít ji dokáže jediný tukoň — ten, který převléká zvířátka na zimu do bílého šatu. Když promění všechny kožíšky, bodlinky i poslední peříčka nabílo, i on sám se obleče do bílých šatů a vyrazí do ztichlého, zasněženého lesa hledat malinkou zimní jedličku. 

 

 

 

BUREŠOVÁ, Jana. Stromové pohádky. 1. vydání. V Brně: CPress, 2020. 74 stran. ISBN 978-80-264-3019-3.

Pohádky, kde v příbězích spolu s princi a princeznami, králi a královnami, čaroději a vílami svoji významnou roli sehrávají i stromy jako jeřáb, bříza nebo třeba lípa. Stromy zde mají velkou moc a není radno se k nim nepěkně chovat, dobrým lidem pomáhají a přinášejí jim radost a poznání. 

 

 

 

BULA, Oksana. Jak tukoni zachránili strom. Překlad Rita Lyons Kindlerová. První vydání. Brno: Host, 2019. 38 nečíslovaných stran. ISBN 978-80-7577-700-3.

Tukoni jsou kouzelné bytosti, které se s radostí a láskou starají o les — někteří pečují o stromy, jiní o květiny a další zase o zvířata a ptáky. Jedni si s jeho obyvateli hrají, jiní je připravují na střídání ročních období a ukládají zvířátka k zimnímu spánku. Hlavní postavou příběhu je tukoň Tuláček, vypadá jako žalud a na zádech nosí batůžek. Jen tak si chodí lesem, navštěvuje přátele a při tom zažije nejrůznější dobrodružství. 

 

 

 

WECHTEROWICZ, Przemysław. Nerozluční přátelé. První vydání. Brno: Host, 2019. 30 nečíslovaných stran. ISBN 978-80-7577-822-2.

Příběh neobyčejného přátelství králíčka a sovičky. U kořenů starého dubu bydlí králičí rodinka a vysoko v koruně nad nimi hnízdí sovy. V obou rodinách se právě narodilo mláďátko. Ačkoli žijí tak blízko sebe, málokdy se potkají. Když je krásný, slunečný den a Králíček běhá po louce, Sovička tvrdě spí. A jakmile Sovička v odlesku měsíce roztáhne křídla, Králíček sladce usíná. Tak ubíhají dny i noci a Králíček se Sovičkou se nikdy nepotkají. Jenže rodiče jim o tom druhém tolik vyprávějí, až se oba zatouží poznat.   

 

 

 

WECHTEROWICZ, Przemysław. Obejmi mě, prosím. Překlad Michael Alexa. První vydání. Brno: Host, 2017. 35 nečíslovaných stran. ISBN 978-80-7577-235-0.

Příběh o tátovi Medvědovi a jeho synkovi, kteří se vydávají na putování lesem, aby rozdávali přátelská a vřelá objetí. Úplně nejlepší je, když můžeš někoho pořádně obejmout. Medvídek dobře ví, že je to recept na krásný a povedený život, a ani ostatní - od malinké housenky až po překvapeného myslivce - po jejich setkání nedají na objímání dopustit.

 

 

 

SOCHA, Piotr a GRAJKOWSKI, Wojciech. Stromy. Překlad Marie Iljašenko. Vydání první. [Praha]: Slovart, 2018. 34 nečíslovaných stran, 34 stran obrazových příloh. ISBN 978-80-7529-551-4.

Autor přibližuje fascinující lesní svět. Dozvíte se, kdo ve stromech žije, a kdo je sází a živí, zjistíte co je to strom života, strom lidožroutů a uvidíte, jak vypadal posvátný fíkovník. Spatříte nejstarší, nejvyšší a nejtlustší strom a mnoho dalšího. Knihu doplňuje více než 34 obrázkových tabulí, které doplňují a ilustrují texty a přináší spoustu dalších zajímavostí.    

 

 

 

Literatura 3.- 4. třída

SOCHA, Piotr a GRAJKOWSKI, Wojciech. Stromy. Překlad Marie Iljašenko. Vydání první. [Praha]: Slovart, 2018. 34 nečíslovaných stran, 34 stran obrazových příloh. ISBN 978-80-7529-551-4.

Autor přibližuje fascinující lesní svět. Dozvíte se, kdo ve stromech žije, a kdo je sází a živí, zjistíte co je to strom života, strom lidožroutů a uvidíte, jak vypadal posvátný fíkovník. Spatříte nejstarší, nejvyšší a nejtlustší strom a  mnoho dalšího. Knihu doplňuje více než  34 obrázkových tabulí, které doplňují a ilustrují texty a přináší spoustu dalších zajímavostí

 

 

 

DRIJVEROVÁ, Martina. Tajemné a kouzelné stromy. 1. vydání. V Brně: Edika, 2016. 87 stran. ISBN 978-80-266-0955-1.

Stromy i keře mají svá tajemství a kouzelnou moc: buk, na který nevyleze medvěd, bříza – strom světla, modřín, po kterém sestupuje Slunce a Měsíc… Pověsti a legendy z dávných časů. V knhize se lze dozvětět o využití dřeva, plodů a listů stromů a keřů.

 

 

 

NESS, Patrick. Volání netvora. 1. vyd. V Brně: Jota, 2012. 214 s. ISBN 978-80-7462-151-2.

Příběh o velké odvaze malého kluka, který se postavil svému strachu. Třináctiletému Conorovi se do snů vkrádají noční můry. A jakpak by taky ne – jeho maminka je vážně nemocná, táta žije kdesi za mořem v Americe, babička ho pořád jen peskuje a spolužáci jsou tak trochu tyrani. Pak se rozhádá se svou nejlepší kamarádkou a zůstane na všechno sám. V noci, vždycky chvíli po půlnoci, ho navštěvuje netvor – obrovitánský chodící a mluvící starý strom, který roste na kopci za domem. A překvapivě si chce... povídat! Postupně Conorovi vypráví tři starobylé příběhy a učí jej, že věci často nejsou takové, jakými se na první pohled zdají. A že naším největším nepřítelem je náš vlastní strach. Netvor chlapce ponouká, aby povyprávěl čtvrtý, poslední, příběh sám. Vlastně po něm chce tu vůbec nejtěžší věc – podívat se děsivé pravdě do očí.

   

 

 

WATTIN, Danny. Kluk na větvi. Překlad Helena Matochová. 1. vydání. V Praze: Albatros, 2016. 168 stran. ISBN 978-80-00-04206-0.

Tak trochu jiný moderní Mauglí… Vtipný a lehce potrhlý příběh o sirotkovi Johanovi, který se ze všeho nejvíc na světě chce naučit číst. Jenže nemůže chodit do školy, protože nechce skončit v dětském domově. Až se jednoho dne náhodou seznámí s výstředním dospělým, který miluje knihy stejně jako Johan, ale nesnáší děti a  lidi vůbec. I přesto se rozhodne předstírat, že je Johanův otec, aby mohl Johan přece jen začít chodit do školy a naučil se číst. Způsobí tak Johanovi nemalé potíže...

 

 

 

GIONO, Jean. Muž, který sázel stromy. Překlad Zdeňka Stavinohová. Vyd. 5. Praha: Vyšehrad, 2012. 52 s. ISBN 978-80-7429-257-6.

Povídka z roku 1953 v překladu Jiřího Reynka vypráví o prostém, osaměle žijícím pastýři ovcí ve vyprahlé a vylidněné Provenci, s nímž se vypravěč v roce 1910 poprvé setkal, a který tiše a bez nároků na vděk, den co den sázel v okolních kopcích stromy. Poslední setkání autora s tímto člověkem se v roce 1933 odehrálo v zalesněných kopcích, kam se s vodou vrátil život a lidé.

 

 

 

FOMBELLE, Timothée de. Tobiáš Lolness. Praha: Baobab, 2009. 612 s. ISBN 978-80-87060-22-3.

Dobrodružný román o chlapci, který měří jen o něco víc než jeden milimetr. Domovem hlavního hrdiny je obrovský strom, který je pro jeho obyvatele celým světem. Jednoho dne odmítne Tobiášův otec vydat tajemství svého geniálního, ale pro přežití stromu nebezpečného vynálezu. Rodina Lolnessových je poslána do vyhnanství a Tobiáš musí prchat až do země trávového lidu. Hledá bezpečí, přátele a způsob, jak zachránit strom před zničením, neboť srdce stromu je nahlodáno hlubokým kráterem. Pokusí se odvrátit katastrofu a najít své rodiče a Elíšu.

 

 

 

Literatura 6.- 9. třída

FOMBELLE, Timothée de. Tobiáš Lolness. Praha: Baobab, 2009. 612 s. ISBN 978-80-87060-22-3.

Dobrodružný román o chlapci, který měří jen o něco víc než jeden milimetr! Souborné vydání obou dílů v jednom svazku. Domovem hlavního hrdiny je obrovský strom, který je pro jeho obyvatele celým světem. Jednoho dne odmítne Tobiášův otec vydat tajemství svého geniálního, ale pro přežití stromu nebezpečného vynálezu. Rodina Lolnessových je poslána do vyhnanství a Tobiáš musí prchat až do země trávového lidu. Hledá bezpečí, přátele a způsob, jak zachránit strom před zničením, neboť srdce stromu je nahlodáno hlubokým kráterem. Pokusí se odvrátit katastrofu a najít své rodiče a Elíšu.

 

 

 

GIONO, Jean. Muž, který sázel stromy. Překlad Zdeňka Stavinohová. Vyd. 5. Praha: Vyšehrad, 2012. 52 s. ISBN 978-80-7429-257-6.

Mistrovská povídka z roku 1953 v překladu Jiřího Reynka a s ilustracemi Pavla Čecha. Povídka vypráví o prostém, osaměle žijícím pastýři ovcí ve vyprahlé a vylidněné Provenci, s nímž se vypravěč v roce 1910 poprvé setkal a který tiše a bez nároků na vděk, den co den sázel v okolních kopcích stromy. Poslední setkání autora s tímto člověkem se v roce 1933 odehrálo v zalesněných kopcích, kam se s vodou vrátil život a lidé. 

 

 

 

 

WOHLLEBEN, Peter. Tajný život stromů: co cítí a jak komunikují: objevování fascinujícího světa. Překlad Magdalena Havlová. Ráječko: Kazda, 2016. 206 stran. ISBN 978-80-905788-6-9.

Autor odkrývá nečekané skutečnosti: stromy mají paměť, předávají si informace, pociťují bolesti, dokonce mohou dostat úpal a časem se jim tvoří vrásky. Mnohé stromy, jako například duby, spolu navzájem komunikují prostřednictvím vonných látek. V okamžiku, kdy je některý ze stromů napaden hmyzem, vysílá vůně jako signály a všechny stromy v okolí upozorní na nebezpečí. Peter Wohlleben čerpá ze svých mnohaletých zkušeností lesníka a ukazuje nám les ze zcela nové stránky. Jeho zábavná knížka, plná nových informací o stromech a lesích, nás přivádí k úžasu nad zázraky přírody

 

 

 

HRUŠKOVÁ, Marie, LUDVÍK, Bedřich a TUREK, Jaroslav. Stromy se na nás dívají. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2003. 175 s. ISBN 80-7238-275-6.

Unikátní dílo, které díky dlouhodobému podrobnému mapování našich památných stromů, obsahuje jak velké množství fotografií památných stromů, tak i informací o nich.   

 

 

 

JORDAN, Michael. Krása stromů. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, 2013. 224 s. ISBN 978-80-242-3796-1.

Kniha představuje sto stromů – od obrovských sekvojí vždyzelených, nejvyšších žijících organismů světa, až po téměř mystický dub, spojený s bezpočtem legend. Autor ale nezkoumá stromy pouze z pohledu botanika, ale seznamuje nás i legendami, fakty a příběhy souvisejícími s jednotlivých druhy stromů a odhaluje tak jejich nesmírný ekologický a kulturní význam. Více než 200 nádherných fotografií zobrazuje tyto překrásné organismy snad ve všech barvách, které příroda dokáže nabídnout.   

 

 

 

HAGENEDER, Fred. Moudrost stromů: historie, lidová tradice, symbolika, léčení. Překlad Wanda Dobrovská. Vyd. 2. Praha: Knižní klub, 2012. 224 s. ISBN 978-80-242-3520-2.

Stromy a člověk patří k sobě odjakživa. Po staletí lidem poskytují útočiště, chrání je před horkem, zásobují jedlými plody a skýtají využití v potravinářství i v lékařství. Dávají jim dřevo, z něhož se vyrábějí nástroje, zbraně i hračky a staví domy, lodě i mosty. Poskytují palivo, které se stalo pohonem civilizace. A nejen to - stromy mají odedávna své místo v lidové tradici. Naši předkové uctívali přírodní síly, nabízeli jim dary a oživovali svět, jehož se sami cítili být neoddělitelnou součástí. Tato ojedinělá výpravná publikace přibližuje fascinující svět stromů, ukazuje, jakou roli hrály v historii a jaký význam mají ve světové mytologii.

 

 

 

EISENREICH, Wilhelm a EISENREICH, Dorothee. Rodinný průvodce přírodou: poznáváme přírodu kolem nás: mami, tati, co je to?. Překlad Václav Větvička a Tomáš Kapic. 3. vyd. Čestlice: Rebo, 2014. 255 s. ISBN 978-80-255-0837-4.

Kniha popisuje na 250 druhů rostlin a živočichů, od těch nejběžnějších až po ty méně známé. Kapitoly jsou barevným záhlavím přehledně rozděleny do skupin: houby, listnaté či jehličnaté dřeviny, byliny, měkkýši, motýli, brouci, vodní ptáci, savci atd. Každé heslo je doprovázeno názornou fotografií a tabulkou s přehledem základních informací a charakteristik daného druhu.

 

 

 

WATTIN, Danny. Kluk na větvi. Překlad Helena Matochová. 1. vydání. V Praze: Albatros, 2016. 168 stran. ISBN 978-80-00-04206-0.

Tak trochu jiný moderní Mauglí. Sirotek Johanovi se ze všeho nejvíc na světě chce naučit číst… Jenže nemůže chodit do školy, protože nechce skončit v dětském domově. Jednoho dne se náhodou seznámí s výstředním mužem, který miluje knihy stejně jako Johan… Ale nemá rád děti a lidi vůbec. I přesto se rozhodne předstírat, že je Johanův otec, aby mohl Johan přece jen začít chodit do školy a naučil se číst. Způsobí tak Johanovi nemalé potíže.

 

 

 

HRUŠKOVÁ, Marie. Památné stromy 1. 2., upr. vyd. Praha: [M. Hrušková], 2003. 197 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 80-239-1935-0.

Příběhy památných stromů v České republice. Druhé, upravené vydání.   

 

 

 

PATŘIČNÝ, Martin a LUDVÍK, Bedřich. Kus dřeva ze stromu poznání: dva muži a jeden televizní seriál, 43 dřevin a kus života. V Praze: Česká televize, 2011. 170 s. Edice České televize. ISBN 978-80-7448-015-7.

Kousek za Prahou žije muž, který tvrdí, že doba kamenná či bronzová byla a minula – ale doba dřevěná stále trvá. Ve svém ateliéru skládá ze všemožných dřev obrazy a objekty. Ve svých „dřevěných obrazech“, které dělá víc než dvacet let, využívá nejen své kompoziční fantazie, ale také všech možných druhů dřeva.   

 

 

 

PATŘIČNÝ, Martin. Dřevo krásných stromů. Vyd. 1. Praha: IŽ, 1998. 125 s. ISBN 80-240-0651-0.

Text o jednotlivých typech dřeva je doplněn fotografiemi jak stromů tak i výtvarných děl ze dřeva a různých užitkových řezbářských výrobků. 

 

 

 

 

GILSENBACH, Hannelore. Stromy. 1. vyd. Plzeň: Fraus, ©2007. 48 s. Co-jak-proč; sv. 11. ISBN 978-80-7238-471-6.

Co se děje v kmeni stromu? Jak hluboko pronikají kořeny do země? Proč listnaté stromy na podzim opadávají? Bioložka Dr. Hannelore Gilsenbachová vypráví, jak důležitou roli hrají stromy v životě živočichů a jaký užitek přinášejí člověku díky svým chutným plodům, nebo dřevu, které vydrží po staletí, či díky léčivým látkám.   

 

 

 

DREYER, Eva-Maria a DREYER, Wolfgang. Stromy a keře: spolehlivé určování podle fotografií a popisů. 1. vyd. Praha: Beta-Dobrovský, 2004. 222 s. Kapesní průvodce přírodou. ISBN 80-7306-133-3.

Popisy nejvíce známých nebo běžně se vyskytujících stromů a keřů ve střední Evropě.

 

 

 

HIEKE, Karel. Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů. 2. vydání. V Brně: CPress, 2019. 246 stran. ISBN 978-80-264-2461-1.

Encyklopedie představuje detailním způsobem skupinu jehličnatých dřevin. Je to skupina ve srovnání s listnáči skromnější na rody a druhy, ale mnohdy velmi bohatá na kultivary (odrůdy). V publikaci je obsaženo více jak 230 druhů a přes 2 000 kultivarů, variet, forem a subspecií. Kniha se snaží nejen stručně popsat většinu jehličnatých stromů a keřů, se kterými se můžeme setkat v našich zeměpisných šířkách – včetně jejich nároků na stanovištní podmínky, ošetřování, uplatnění a množení – ale zejména je i názorně předvést množstvím vyobrazení. Věříme, že tato publikace bude všem zájemcům platným pomocníkem při poznávání, pěstování, použití i množení popsaného druhového a odrůdového sortimentu jehličnanů.   

 

 

 

HRUŠKOVÁ, Marie a kol. Život se stromy. Vydání první. Praha: Dokořán, 2017. 159 stran, 8 stran obrazových příloh. ISBN 978-80-7363-852-8.

Místo stromů v našem životě je nezastupitelné. Často na jejich přítomnosti téměř zapomeneme, a přitom ovlivňují kvalitu našeho každodenního žití více, než by se mohlo zdát. Stromy se podílejí na obrazu naší krajiny, mají vliv na klima, dřevo hraje zásadní roli v architektuře i ve vybavení domácností. Zároveň nás symbolika stromů provází od nejstarších dob naší kultury, nalezneme ji v mýtech i lokálních legendách, památné stromy odkazují na významné historické události či osobnosti. Kniha Život se stromy se dotýká všech těchto témat a připomíná nám, jak nepostradatelnou součástí světa kolem nás stromy jsou.

 

 

HECKER, Frank a HECKER, Katrin. Zvířata a rostliny lesa. [Líbeznice]: Víkend, 2006. 96 s. ISBN 80-86891-33-X.

Sto čtyřicet nejpočetnějších a nejznámějších druhů zvířat, rostlin a hub. Typické poznávací znaky jednotlivých druhů patrné na první pohled. Přesné určení zvířat, rostlin a hub prostřednictvím víc než 200 barevných fotografií. V knize nechybějí zajímavosti jako „čarodějné kruh hub“, hálky na listech nebo nejčastější stopy zvířat.   

 

 

 

ŠŤASTNÁ, Leona a RYDVAL, Slávek. Dubánci: příběhy jednoho roku. 1. vydání. Brno: CPress, 2017. 118 stran. ISBN 978-80-264-1439-1.

Příběh Dubánci je o neskutečném životě mezi korunami dubů… Poznejte, jak se Dubánci skamarádili s vodníkem Mníkem z rybníka Raubířníka, jak potkali Poseidona nebo jak pomohli strašidlu Jakubovi, drakovi Kaštounovi či jelenu Poldovi.   

 

 

 

PREUSCHOFF, Gisela. Léčivá síla stromů: mytologie, dějiny a léčivé působení. Překlad Iva Kratochvílová. Vyd. 2. Praha: IŽ, 1996. 171 s. Poznání. ISBN 80-240-1239-1.

Auto ukazuje, jak můžeme stromy nově objevovat a poznávat. Představeno je třicet stromů, každého je uveden výskyt, tvar a vzhled, dějiny a mýty, charakteristiku a jeho vliv na naše zdraví. Jestliže vstoupíme se stromy do kontaktu, dokáží utěšit, dát sílu a léčit.

 

 

 

NĚMEC, Jan a kol. Památné stromy v Čechách, na Moravě, ve Slezsku. 1. vyd. Praha: Olympia, 2003. 221 s., [24] s. barev. obr. příl. Navštivte--. ISBN 80-7033-781-8.

Turistický průvodce zaměřený na památné stromy. Některé jsou krásné svým tvarem, jiné se dožily téměř neuvěřitelného věku, další rostou na zajímavých místech úzce spjatých s naší historií. Autoři se snažili nevynechat žádný z historicky pozoruhodných památných stromů naší vlasti, zajistit plošné zastoupení alespoň jednoho reprezentanta z každého okresu podle dřívějšího administrativního členění a pokusit se o druhovou pestrost. Popisovány jsou nejen zákonem chráněné památné stromy, ale i další zajímavé exempláře, které nejsou v oficiálním seznamu zahrnuty. Řazeno do kapitol podle oblastí, doplněno černobílými ilustracemi, tabulkou s přehledem těch NEJ stromů v ČR, stručnými informacemi o jednotlivých druzích stromů, rejstříkem, stromovým horoskopem a barevnou fotopřílohou. Z více než tří tisíců chráněných stromů a stromořadí se publikace podrobně zmiňuje o 300 z nich. Kromě popisů a fotografií přináší i zajímavosti z jejich neobyčejné historie a informuje o přístupových cestách, které nás na místo setkání s památnými velikány zavedou.    

 

 

 

FAULKNER, William. Strom přání. Překlad Hana Zahradníková. 1. vydání. V Praze: Albatros, 2017. 58 stran. ISBN 978-80-00-04713-3.

Když v předvečer narozenin vlezeš do postele levou nohou napřed, a než si lehneš, převrátíš polštář, pak se může stát cokoli," píše William Faulkner v kouzelném, rozmarném příběhu. Malá Dulcie se v den svých narozenin vzbudí a v pokoji najde cizího chlapce. Po kratším přemlouvání se s ním vydá na neobyčejný výlet, na němž se splní nejedno přání. 

 

 

HRUŠKOVÁ, Marie. Tajemství starého dubu. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2007. 55 s. ISBN 978-80-204-1665-0.

Na životě věkovitého památného dubu se kniha pokouší ukázat „paměť stromu“. Zabývá se tím, jak strom vyrůstá, co se na něm mění během jeho života, co z toho je dáno přírodou a co ovlivnili lidé a současně ukazuje, jaké zásadní změny se staly v historii našeho národa během života takového stromu, jak se měnilo bydlení nebo oblékání, nápadné změny na stavbách, ale i v krajině.   

 

 

 

DRIJVEROVÁ, Martina. Tajemné a kouzelné stromy. 1. vydání. V Brně: Edika, 2016. 87 stran. ISBN 978-80-266-0955-1.

Co víte o stromech a keřích? Nejspíš jen to, že rostou v lese, v parku či na zahradě. Ale stromy i keře mají svá tajemství a kouzelnou moc: buk, na který nevyleze medvěd, bříza – strom světla, modřín, po kterém sestupuje Slunce a Měsíc… Pověsti a legendy z dávných časů. A také se dovíte o využití dřeva, plodů a listů stromů a keřů.   

 

 

 

SOCHA, Piotr a GRAJKOWSKI, Wojciech. Stromy. Překlad Marie Iljašenko. Vydání první. [Praha]: Slovart, 2018. 34 nečíslovaných stran, 34 stran obrazových příloh. ISBN 978-80-7529-551-4.

Autor přibližuje fascinující lesní svět. Dozvíte se, kdo ve stromech žije, a kdo je sází a živí, zjistíte co je to strom života, strom lidožroutů a uvidíte, jak vypadal posvátný fíkovník. Spatříte nejstarší, nejvyšší a nejtlustší strom a mnoho dalšího. Více než 34 obrázkových tabulí, které v knize najdete totiž nejen doplňuje a ilustruje texty, ale přináší spoustu dalších zajímavostí.    

 

 

 

NIČKOVÁ, Lenka. Příběhy stromů. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2007. 134 s. ISBN 978-80-204-1628-5.

Působivé příběhy vycházejí vždy z ducha příslušného stromu (cesmína, vrba, jedle apod.) a přinášejí čtenářům radost a poučení. Vznikly tak alegorické bajky – podobenství nikoli ze života zvířat, ale rostlin, které mnozí považují za věci.

 

 

 

BRADBURY, Ray. Strom duchů. Překlad Jarmila Emmerová a Jiří Josek. První vydání. V Praze: Plus, 2015. 132 stran. ISBN 978-80-259-0443-5.

Dosud nevydaná kniha od klasika sci-fi a fantasy literatury, obsahující původní celostránkové ilustraceHalloween, noc před svátkem Všech svatých, se pro osm chlapců mění v podivuhodnou dobrodružnou pouť, když se spolu statečně vydávají hledat svého kamaráda Pipkina. Ten byl tajemnou silou unesen od strašidelného domu na kraji města. A kdo je jejich průvodcem? Nikdo menší a tajemnější než Loket Lopatka Kostroun, bytost, z níž čiší hrůza a přitom vyzařuje tak neobyčejnou sílu, že se jí nikdo nedokáže vzepřít. Při své cestě nocí se kluci stávají svědky exotických slavností zemřelých. Zprvu se ocitnou v egyptské pyramidě, kde se právě koná ceremonie pohřbívání. A chlapci ke svému zděšení zjistí, že balzamovanou mrtvolou není nikdo jiný než jejich hledaný kamarád. Při dalších smutečních obřadech se postupně dozvídají, že v únosu Pipkina je skryt nečekaný smysl, jenž se dotkne všech, kteří se vydali na cestu této tajuplné noci. Poetický příběh z pera nepřekonatelného Raye Bradburyho spojuje surreálnou atmosféru s hutným jazykem a originálními snovými obrazy. Neobvyklé jsou přitom podrobnosti pohřebních ceremonií, s nimiž nás autor postupně seznamuje, jak čtenář letí světem na drakovi sestaveném ze starých cirkusových plakátů, a omámen Bradburyho vizemi touží se dobrat tajemství, jež se skrývá za nocí Halloweenu. 

 

 

 

scroll to top