Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Kresba, malba a další výtvarné techniky


Inspirace z mateřského centra Mezeňáček

O Palečkovi
Kombinace technik roztírání barvy špachtlí, válečkem apod. (podklad), kresba černým fixem nebo tuší (postavy, stromy), vybarvování, kompletování díla, lepení
Děti vytvoří na velký formát papíru podklad tzn. nanesou poměrně velkou vrstvu zelené barvy a roztírají ji po celém papíře válečkem, špachtlí, hřebenem, škrabadlem na sklo u auta apod. Může se během práce přidat ještě nějaká barva (žlutá, hnědá, trochu červené). Vytvoří se tak zajímavé odstíny. 
Kresbě postavy předchází krátký úvod, jak postava vypadá, co by ji nemělo chybět. Kresbě stromu na barevné papíry rovněž - ideálně pozorování nějakého stromu třeba z okna anebo kreslení stromů venku v terénu. Šiška je nakreslená rovněž dětmi a vystřižená z nějakého strukturovaného papíru v našem případě vzorovaný váleček. 
Vzhledem k  nakresleným jemnostem zde paní učitelka všechny postavy i strom vystřihla, děti obrázky sestavovaly a lepily. 

 

Pavučiny
Kombinace technik monotyp + kresba dřívkem, kresba tuší, vystřihování a lepení

Na hladkou plochu např. sklo, plastovou desku apod. se nanesou barvy typu Remacol a rozetřou fotografickým válečkem. Barvy nesmí být ani moc ani málo - je třeba vyzkoušet. Na barevnou plochu děti položí papír a jemně jej dlaní všude pohladí. Poté silnou pastelkou či voskovkou nakreslí přes celý formát pavučinu - nejprve kříž, šikmé čáry přes střed a  dále od středu postupně se zvětšující osmiúhelníky. Pavučinu mohou mít na papíře i předkreslenou. Pozor, aby se děti při práci neopřely o papír, mohly by tam být vidět nežádoucí stopy. Když je pavučina hotová, papír se opatrně zvedne a nechá uschnout. Před každým monotypem je třeba přidat barvu a znovu rozválet válečkem. 
Kdo v pavučině bydlí? Děti černou tuší (dřívkem nebo tenkým štětečkem) nakreslí obyvatele pavučiny. Pokud je to křižák, vystřihnou z barevného papíru kříž a nalepí mu ho na tělíčko. 

 

Ježci v  listí
Děti buď štětcem nebo houbičkou natřou podzimními barvami listy z rubové strany a poté je obtisknou na papír.  Lépe se obtiskávají, když jsou alespoň trochu vyrovnané, např. nechané zatížené přes noc. 
 Z recyklovaného béžového papíru vytrhají tvar ježka (ježků),  tuší pomocí špejle nakreslí bodlinky, oči, čumáček.... , vyberou na papíře s obtisknutými listy místo, kde by se jim líbilo a tam je nalepí. 

 

Jezevci v noře
Děti si nejprve prohlíží obrázky jezevců a povídají si o tom, jak  žijí. Na hnědý papír tuší nakreslí chodbičky a nory a nechají vše zaschnout.  Poté tuší nebo černým fixem nakreslí několik jezevců. Nezapomenou na chlupy, drápky, čenich apod. Pokud je tuš na hnědém papíře suchá, mohou doupátka "vystýlat" suchým pastelem (zatírat prstem), aby jezevcům bylo teplo a útulno.  Jezevce vystřihnou a nalepí do chodbičky či doupátka. 

 

 

Paleček v lese
Paleček v lese
Ježci
Ježci
scroll to top