Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Práce s narativními texty, beletristické publikace


Báje, legendy, pověsti

 

  • ​Legenda o dubu a ďáblovi (dub)
  • Důkaz neviny (javor)
  • Lípa v telecí (lípa)
  • Zlatý bukový list (buk)

 

Příběhy, knižní ukázky

 

  • Mlčenlivý souboj nad Vltavou
  • Bílé duby
  • Stalo se (ze vzpomínek pamětníků)

 

Soubory textů různých typů a žánrů

 

  • Lípa 
  • Dub

 

Poezie

 

  • Soubor básniček - téma Strom/les
  • Texty písní

Kotková, Markéta. V korunách stromů se mi zdálo 

 

 

Beletristické knížky

 

 

Giono, Jean. Muž, který sázel stromy
Fombelle, Timothée de. Tobiáš Lolness
Carter, Forrest. Škola malého stromu
Ness, Patrick. Volání netvora
Soukupová, Petra. Klub divných dětí
Adams, Richard. Daleká cesta za domovem
 

 


 

Náměty pro práci s populárně naučnými publikacemi

Seznam doporučených beletristických publikací

SEZNAM

 

Giono, Jean. Muž, který sázel stromy
Fombelle, Timothée de. Tobiáš Lolness
Carter, Forrest. Škola malého stromu
Ness, Patrick. Volání netvora
Soukupová, Petra. Klub divných dětí
Adams, Richard. Daleká cesta za domovem
Kotková, Markéta. V korunách stromů se mi zdálo (poezie)

 

 

GIONO, JeanMuž, který sázel stromy. Překlad Jiří Reynek. [Havlíčkův Brod]: Veronika Reynková, 2019. 86 stran. ISBN 978-80-86653-18-1.

 

Stylově čistá a dějově jednoduchá povídka je typická pro autorovo celoživotní téma i způsob tvorby. Vypráví o prostém, osaměle žijícím pastýři ovcí ve vyprahlé a vylidněné Provenci, s nímž se v roce 1910 poprvé setkal a který tiše a bez nároků na vděk den co den sázel v okolních kopcích stromy. Usoudil, že kraj bez stromů hyne a rozhodl se situaci napravit. Poslední setkání autora s tímto člověkem se v roce 1933 odehrálo v zalesněných kopcích, kam se s vodou vrátil život a lidé.

 

 

FOMBELLE, Timothée de. Tobiáš Lolness. Praha: Baobab, 2009. 612 s. ISBN 978-80-87060-22-3.

 

Dobrodružný román o chlapci, který měří jen o něco víc než jeden milimetr. Domovem hlavního hrdiny je obrovský strom, který je pro jeho obyvatele celým světem. Jednoho dne odmítne Tobiášův otec vydat tajemství svého geniálního, ale pro přežití stromu nebezpečného vynálezu. Rodina Lolnessových je poslána do vyhnanství a Tobiáš musí prchat až do země trávového lidu. Hledá bezpečí, přátele a způsob, jak zachránit strom před zničením, neboť srdce stromu je nahlodáno hlubokým kráterem. Pokusí se odvrátit katastrofu a najít své rodiče a Elíšu.

 

 

CARTER, ForrestŠkola Malého stromu: skutečné události. Překlad Lubomír Miřejovský. 4. vyd. Praha: Kalich, 2012. 183 s. ISBN 978-80-7017-187-5.

 

Víte něco o duši amerických indiánů? Víte, že strom mluví? Víte, jak posílat zprávy prostřednictvím hvězd? Víte něco o smíchu a slzách v lidském srdci? Víte, jak obohatit své myšlenky i život? Začtěte se do Školy Malého stromu a snad pochopíte pozoruhodnou jednotu člověka, přírody a kosmu. Příběh o životě indiánského chlapce z kmene Čerokíů.

 

 

NESS, Patrick. Volání netvora. 1. vyd. V Brně: Jota, 2012. 214 s. ISBN 978-80-7462-151-2.

 

Příběh o velké odvaze malého kluka, který se postavil svému strachu. Třináctiletému Conorovi se do snů vkrádají noční můry. A jakpak by taky ne – jeho maminka je vážně nemocná, táta žije kdesi za mořem v Americe, babička ho pořád jen peskuje a spolužáci jsou tak trochu tyrani. Pak se rozhádá se svou nejlepší kamarádkou a zůstane na všechno sám. V noci, vždycky chvíli po půlnoci, ho navštěvuje netvor – obrovitánský chodící a mluvící starý strom, který roste na kopci za domem. A překvapivě si chce... povídat! Postupně Conorovi vypráví tři starobylé příběhy a učí jej, že věci často nejsou takové, jakými se na první pohled zdají. A že naším největším nepřítelem je náš vlastní strach. Netvor chlapce ponouká, aby povyprávěl čtvrtý, poslední, příběh sám. Vlastně po něm chce tu vůbec nejtěžší věc – podívat se děsivé pravdě do očí.

 

 

SOUKUPOVÁ, Petra. Klub divných dětí. První vydání. Brno: Host, 2019. 207 stran. ISBN 978-80-275-0129-8.

 

Mila, Petr, Katka a Franta jsou divní. Nebo si to o nich ostatní aspoň myslí. Desetiletá Mila má ráda zvířata — zvlášť hmyz a ze všeho nejvíc pavouky. Taky se umí „ztratit ze světa“. Když se na něco soustředí, všechno ostatní pro ni přestane existovat. Petr chodí do čtvrté třídy, ale vypadá na prvňáka. Umí skvěle kreslit a v noci nemůže spát. Bojí se totiž tmy nebo spíš toho, co se v ní skrývá. A když už usne, zdají se mu hrozné sny. Katka nemá žádné kamarády, připadá si tlustá a ošklivá. Bojí se mluvit s lidmi a šťastná je jenom tehdy, když si čte. Franta má nemocné nohy a musí chodit o berlích. Je naštvaný na své postižení a bývá na lidi zlý. Baví se natáčením videí na YouTube, kterými rád provokuje ostatní. Tihle čtyři se náhodou potkají. Na začátku nejsou ani přátelé, spíš divné děti, co spolu tráví čas. Pak ale společně zažijí něco, na co se nezapomíná.

 

 

ADAMS, Richard. Daleká cesta za domovem. Překlad Jitka Minaříková. Vydání čtvrté, v Argu první. Praha: Argo, 2018. 399 stran. ISBN 978-80-257-2218-3.

 

Na území obývaném sandlefordskou králičí kolonií má vyrůst lidské sídliště. Pětík obdařený jasnovidnými schopnostmi blížící se katastrofu předpovídá a naléhá, aby se králíci vydali hledat nový domov. Někteří samci mu uvěří: A tak začíná jejich dlouhá pouť do zaslíbené země plná nebezpečí, překážek a bojů. Králíci musejí překročit dravé řeky, frekventované silnice, čelit dravcům i šelmám, intrikám i zradě. Když konečně dorazí na Kamenitý vrch, musejí si přivést ramlice, aby rod mohl pokračovat. Naději spatřují v nedaleké kolonii Efrafa, té ovšem vládne nelítostný generál Čistec… Světoznámý hrdinský epos má netradiční hrdiny: čtyřnohé, ušaté chlupáče, jejichž dobrodružství by jim mohly závidět i postavy z Tolkienových knih.

 

 

KOTKOVÁ, MarkétaV korunách stromů se mi zdálo. Vyd. 1. V Praze: M. Kotková, 2014. 51 s. Papillon. ISBN 978-80-260-5774-1.

 

 

Náměty na práci s beletristickými publikacemi

scroll to top