Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Ochrana ptáků


Ptačí oblasti a deštníkové druhy - informační text, náměty do výuky
zpracoval Martin Kříž
 

Skleněné tabule
zpracoval Martin Kříž
 

Ochrana ptáků
https://www.birdlife.cz/co-delame/vyzkum-a-ochrana-ptaku/ochrana-druhu/konflikty-ptak-clovek/ptaci-a-skla/

Ptačí oblasti a deštníkové druhy

 

V celé Evropě v rámci sítě Natura 2000 (síť chráněných oblastí) vznikly i rozlehlé oblasti, které chrání Evropská unie jako tzv. ptačí oblasti.
V ČR je takových ptačích 41 a zaujímají asi 9% rozlohy země. Ptáci vyžadují ochranu velkého areálu (přece jen se na křídlech dostanou daleko).
 

Popis oblastí je tady: https://www.ochranaprirody.cz/uzemni-ochrana/natura-2000/ptaci-oblasti/

 

Deštníkové druhy (umbrella species), jsou druhy ptáků velmi úzce vázané na určitý ekosystém a ochranou tohoto druhu docílíme ochrany celého ekosystému – mnoha dalších živočichů.

 

Např.:

Zemědělská krajina – Sysel obecný (vysoká tráva, hnojení), Křepelka polní a chřástal polní (lemy kolem cest, meze, hnízdí ve vysoké trávě – problém plošné kosení)

Krkonošská tundra – Tetřívek obecný (rušení turisty v době toku)

Horské smrčiny – tetřev hlušec, potřebuje rozmanité úkryty a velké plochy přirozených lesů

Staré listnaté stromy – typickými druhy jsou brouci páchník nebo tesařík, kteří využívají trouchnivé dřevo, u ptáků jsou to dutinoví ptáci (holub doupňák, krutihlav nebo sovy)

Lidské stavby – deštníkovým druhem je rorýs obecný, při rekonstrukcích je mu často znemožněno hnízdit (podobné problémy má pak třeba poštolka)

Lesní mokřady – Sluka lesní, která je ohrožena sváděním pramenišť a vysušováním lesních mokřadů

 

 

Náměty do výuky
 

Ve výuce by bylo vhodné především popularizovat tento typ ochrany, práci se žáky zaměřit vyhledání deštníkových druhů ptáků a třeba vytvoření textů různých žánrů . z pohledu ptáků )jak se jim v chráněných lokalitách žije, jak je super mít kolem sebe živou nezničenou přírodu).

 

 

 

Muzeum Karlovy Vary
Muzeum Karlovy Vary

Ptáci a skleněné plochy

 

Závažné téma v ochraně ptáků jsou velké skleněné tabule, které ptáci nevidí a mohou při snaze proletět skrz do okna narazit a zabít se. Na světě uhyne po srážce s čirou nebo zrcadlící výplní více než miliarda ptáků ročně. Kolik ptáků se takto zabije u nás, přesně nevíme, odhady se pohybují okolo 1 milionu. Skla a jim podobné materiály jsou tak jednou z nejčastějších příčin úhynu ptáků.

Dříve se na skla lepily siluety dravců, ale ty drobní ptáci nepovažují za odstrašení, proto nyní ornitologové doporučují nalepit na sklo cokoliv transparentního ve vzdálenosti cca 10 cm.

 

Více o problematice: https://www.birdlife.cz/co-delame/vyzkum-a-ochrana-ptaku/ochrana-druhu/konflikty-ptak-clovek/ptaci-a-skla/

 

Náměty do výuky

 

  • Najít v obci a v okolí problematická místa (protihlukové zdi, zastávky, výklady) nebo i v samotné škole (skla atrií..)
  • Monitorovat okolí skleněných ploch, hledat uhynulé ptáky
  • Skla zabezpečit, polepit, pokreslit, sehnat na samolepky peníze, vyhlásit celoškolní soutěž na design problematických skleněných ploch.
  • Problémy mají ptáci (hlavně ti s velkým rozpětím křídlem i na drátech elektrického vedení. Zjistěte proč. A jak električtí distributoři problém řeší?

 

scroll to top