Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Ochrana fauny Hrachov

 

Projekt „Ochrana obojživelníků“, jehož cílem je zabránit hromadnému usmrcování žab na silnicích. Výstava „Světlo pro Prahu“, která v Národním muzeu sice dosti morbidním, ale zato účinným způsobem upozornila na utrpení a úhyn ptáků pod sloupy elektrického vedení. Soutěž „Nelej olej“, v níž táborské školy závodí ve sběru jedlých olejů z domácností. To jsou příklady aktivit, za kterými stojí občanské sdružení Ochrana fauny ČR.

Tuto neziskovku před čtrnácti lety založil a dodnes vede ornitolog Pavel Křížek. Že úspěšně, o tom svědčí nejen ocenění Sociálně prospěšný podnikatel, které získal v roce 2010, ale především vlastní činnost „Fauny“ v oblasti ochrany volně žijících živočichů a ekologické výchovy veřejnosti. Na jejím počátku stálo zdevastované zahradnictví na okraji Votic, které bylo za pomoci desítek dobrovolníků přeměněno v areál Stanice pro zraněné živočichy a Centrum ekologické výchovy.

S vybudováním votické stanice tak mnohým zraněným živočichům svitla naděje na přežití. Výjezdová služba je v pohotovosti čtyřiadvacet hodin denně a každý den absolvuje pět až deset výjezdů. Většina zranění je způsobena – ať už úmyslně nebo neúmyslně, přímo či nepřímo – námi lidmi. Silniční a železniční doprava, zemědělská činnost, elektrické vedení nebo třeba úmyslně kladené návnady, to vše pro volně žijící živočichy představuje reálnou hrozbu. Zaměstnanci záchranné stanice zraněného zajíce, srnce, ptáka nebo třeba veverčí mládě odchytí, na stanici jej pak ošetří a následně vrátí do přírody. Živočichové s trvalým handicapem zůstávají na stanici.

V současné době se „Fauna“ úspěšně rozrůstá. Loni vyrostly pobočky v Táboře a Příbrami, letos bylo otevřeno Ekocentrum Čapí hnízdo v Olbramovicích. Také základna ve Voticích už praská ve švech a svou kapacitou nestačí pokrýt zájem veřejnosti ani potřeby své zvířecí klientely. A tak se organizace pustila do dalšího smělého projektu – vybudování nového centra za více než 60 milionů. A to přímo za našimi humny – v Hrachově.

Tento rozsáhlý projekt, který v ČR nemá obdoby, byl podpořen z prostředků EU. Spolufinancování zaštítil Středočeský kraj a sponzoři. Centrum by mělo být dokončeno už v listopadu, ale slavnostní otevření pro veřejnost proběhne na jaře příštího roku. Ve Voticích nadále zůstane jen karanténa, vše ostatní se přesune do Hrachova. V bývalém areálu zemědělského družstva se budují stáje pro týraná hospodářská zvířata, veterinární klinika, prostory pro expozice handicapovaných zvířat a sladkovodních ryb, vypouštěcí věže pro ptáky, rehabilitační zařízení se zimovišti i školicí prostory. Už teď zde funguje psí útulek.

Jakožto potenciální návštěvníci Centra ochrany fauny ČR se určitě máme na co těšit. A živočichové v našem okolí se mohou radovat, že budou mít nablízku lidi, kterým jejich osud není lhostejný.

 

Martina Zirhutová

scroll to top