Jak se postupovalo při zabíjačce*
1. Prase se vyvedlo z chlívku.
2. Řezník omráčil vepříka ranou do hlavy.
3. Prase se vykrvilo. Krev se z prořízlé krční tepny sbírala a neustále míchala, aby se nesrazila. Pak se použila na výrobu tmavého prejtu do jelit, krvavé tlačenky a zabijačkové polévky.
4. Prase se očistilo, posypalo smolou zvanou kalafuna a spařilo horkou vodou, aby z něj šly škrabkou či břitvou odstranit štětiny. Zbylé štětiny se opalovaly.
5. Praseti se odřízla hlava a za nohy se pověsilo na rozporku. Potom se mu rozřízla břišní dutina, vykuchalo se a rozpůlilo.
6. Prase se postupně porcovalo a maso se nakládalo, udilo a vařilo.
7. Vypraná střeva se plnila prejtem za pomoci pístu a vyráběly se jelita a jitrnice, tlačenka se plnila do bachoru, vařila se zabijačková polévka.
* Domácí, tedy soukromé zabíjačky, na které se často přizvávali vyučení řezníci, se konaly nejčastěji v zimních měsících, aby se maso rychle nekazilo.
Pavel Žak
SMOLÍKOVÁ, Klára. Řemesla. Praha : Albatros, 2013. ISBN 978-80-00-03311-2. – s. 16